Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Božské zrcadlo, dračí meč a korále z nefritu. Císař Akihito žije, ať žije císař Naruhito

Rodokmen japonské císařské rodiny. Grafika: Deník N
Rodokmen japonské císařské rodiny. Grafika: Deník N

Britská královská rodina? Naši staří dobří známí. Na druhé straně planety však žije rodina, která je pro nás daleko tajemnější. Japonský císař je jediný na světě a jeho dynastie je ze všech nejstarší: v legendách čítá už 28 století a zrodilo ji světlo sluneční bohyně. Jenže v posledních letech budoucnost císařské rodiny potemněla. Kdy jindy to všechno popsat než právě teď? Japonsko zažívá historický okamžik svých dějin, plný symboliky a rituálů. První abdikaci dosud žijícího císaře.

Rodina je ošemetná věc. Poutá ji přirozená láska, ale ani společná krev nezaručí, že se nad vámi a vašimi blízkými nestáhnou mraky. A pro božské rodiny to platí dvojnásob.

Sluneční bohyně Amaterasu se zrodila z levého oka Izanagiho, syna stvořitele vesmíru. Izanagi a jeho sestra a manželka Izanami sice už nemohli být u prvopočátku bytí jako jejich otec, ale aspoň stvořili japonské souostroví – než Izanami zemřela a Izanagi se ji pokusil vyvést z podsvětí. Dopadlo to prachbídně a Izanagimu nezbylo než se rituálně očistit. Z vymývaných očí povstala Amaterasu a měsíční bůh Cukujomi; vymývaný Izanagiho nos přivedl na svět boha moří a bouře Susanöwoa.

Amaterasu se nejprve rozkmotřila se svým chotěm Cukujomim (od té doby jsou den a noc rozděleny), načež vypukl boj mezi ní a jejím druhým bratrem. Susanöwo svou sestru pronásledoval až k Nebeské jeskyni, kde se Amaterasu ukryla spolu s veškerým světlem světa. Susanöwo ji však přelstil a vylákal ven, s vydatnou pomocí osmihranného zrcadla a nefritových korálků. Božští sourozenci nakonec válečnou sekeru zakopali a Susanöwo své sestře na usmířenou daroval Kusanagi (Sekač trávy), meč zrozený z dračího ocasu.

Lákání Amaterasu z její jeskynní skrýše. Foto: Wikipedia Commons, Public domain

Tři posvátné poklady

Snad se vám zdá zvláštní, že článek o navýsost aktuální události – dnešním a zítřejším střídání císařů na Chryzantémovém trůně – začíná prastarými mýty. Ale ony moc dobře vědí, proč se sem vloudily. Jen chvilku poslouchejte dál:

Amaterasu řídila svět poctivě, jenže panovala z nebes a na pozemskou říši bylo třeba dohlédnout pěkně zblízka. A tak tam vyslala svého vnuka Ninigiho. Aby se mu smrtelníkům snáze vládlo, vybavila ho třemi mocnými dary, o nichž už tu byla řeč. Osmihranným zrcadlem Jata no kagami, nefritovým šperkem Jakasani no magatama a mečem Kusanagi.

A právě tyto tři klenoty, známé také jako Tři posvátné poklady, poputují teď při nástupnickém rituálu do rukou Naruhita – dnes ještě korunního prince Japonska, zítra už jeho císaře. Začne se psát nová éra Reiwa, nástupnice éry Heisei, stejně jako je Naruhito nástupcem svého otce Akihita.

Tři posvátné poklady u této obřadní slávy rozhodně nesmějí chybět. Už tehdy na úsvitu věků, kdy Ninigi sestoupil na zem, se totiž staly trojitým emblémem jeho moci, sanšu no džingi. A když se vlády nad Japonskem chopil Ninigiho prapravnuk Džimmu, legendární zakladatel vládní dynastie, změnily se na císařské regálie.

Tři posvátné poklady (předpokládaná podoba) a císař Džimmu na dřevorytu ze středověké kroniky Nihonšoki. Foto: Wikimedia Commons Public domain

Představte si naše korunovační klenoty. A pak jejich symboliku několikrát znásobte, a možná to beztak nebude stačit. Máme-li věřit legendám, vládl Džimmu v letech 660 až 585 př. n. l. a jeho potomci jsou na trůně dodnes – což znamená dynastii starou bezmála 28 století. Ve skutečnosti to pochopitelně není tak horké, pokrevní linie císařského rodu byla nesčetněkrát zředěna, ale budiž, oficiálně pořád mluvíme o nejstarší dynastii světa.

Symbol země požehnané bohy

A kdyby jen to! Nejenže přesná podoba Tří posvátných pokladů zůstává pro drtivou většinu světa záhadou, protože k nim má přístup jenom císař a hrstka kněží, a dokonce i během nástupního rituálu (navíc neveřejného) je zakrývá látka nebo schrána.

Ale hlavně jsou mostem mezi bohy a Chryzantémovým trůnem. Dokazují, že císař je přímým potomkem sluneční bohyně Amaterasu. Mezistupněm mezi člověkem a bohem, zosobněním a zároveň garantem řádu věcí. A především jeho přetrváním, v podobě „nepřetržité linie deseti tisíc generací“ (bansei ikkei): dynastie, která „zemi požehnané bohy“ (šinkoku) zajišťuje harmonii a kontinuitu.

Právě tohle je klíč k 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Východní Asie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější