Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V Česku dnes nevidím žádného hrdinu, s Trumpem jsem naprosto spokojený, říká Josef Mašín

Protikomunistický odbojář Josef Mašín. Foto: Archiv Josefa Mašína
Protikomunistický odbojář Josef Mašín. Foto: Archiv Josefa Mašína

Protikomunistický odbojář Josef Mašín zůstává přímočarý v názorech a činech i v 87 letech. Za větší hrozbu než Rusko považuje Čínu, Írán a KLDR, chválí prezidenta Donalda Trumpa, naopak k dění v rodné zemi je nadále velmi kritický. „V poslední době v České republice nevidím nikoho, koho bych mohl považovat za hrdinu,“ řekl v rozhovoru pro Deník N s tím, že by nepřijel ani na uložení ostatků své matky.

Původně jsem s ním chtěl mluvit v čase návštěvy premiéra Andreje Babiše u amerického prezidenta Donalda Trumpa v Bílém domě. Ale překvapil mě, nenudil se někde v parku krmením holubů. Neměl zrovna čas, protože byl na obchodní cestě v jižní Asii. Poté měl naplánovanou operaci kolene, která si vyžádala rekonvalescenci. Nakonec jsme ale rozhovor z Kalifornie do Prahy přes Skype uskutečnili. Josef Mašín je nezdolný i 66 let po ozbrojeném odchodu z Československa.

Když jsem vás kontaktoval poprvé, byl jste zrovna na cestách v jižní Asii.

Jo, byl jsem tam. Dva dny před operací jsem byl na cestě kolem světa.

O co šlo?

Já jsem v elektronickém průmyslu. Vyrábíme elektronické přístroje a máme zákazníky na celém světě. Ještě než jsem šel do nemocnice na operaci, věděl jsem, že pak budu mít problém s časem. A tak jsem chtěl stihnout, co se dalo. Byl jsem během jedenácti dnů v Číně, Bangladéši, Turecku, Německu a Švýcarsku.

Josef Mašín (87 let)

  • Se sestrou Zdenou a už zemřelým bratrem Ctiradem je potomkem válečného hrdiny Josefa Mašína.
  • V roce 1945 dostal od prezidenta Edvarda Beneše medaili za chrabrost.
  • Po nástupu nové totality prováděli s Ctiradem a kamarádem Milanem Paumerem sabotážní akce proti komunistickému režimu a nakonec se přes NDR probili do západního Berlína. Při jejich akcích zahynulo šest lidí.
  • Vstoupili do americké armády a přáli si být nasazeni v Československu. Jak Josef říká, „odešli jsme, abychom se vrátili“. Po odchodu z armády získali americké občanství.
  • Po pádu komunismu byli opakovaně navrhováni na udělení státního vyznamenání, ale kvůli rozporům ohledně jejich činů jim ho žádný z porevolučních prezidentů neudělil.
  • V roce 2008 obdrželi od Mirka Topolánka čestnou plaketu předsedy vlády.
  • Má dvě dcery, žije v Kalifornii.
Josef Mašín s dcerou Barbarou a její knihou Odkaz při výjimečné návštěvě někdejší vlasti, ovšem mimo území ČR – na konferenci pořádané slovenským Ústavem paměti národa v roce 2005 v Bratislavě. Foto: Samuel Kubáni, ČTK

Země nevyrovnaná s komunismem

V době vaší obchodní cesty mířil za Donaldem Trumpem do Washingtonu premiér Andrej Babiš. Vy jste se probojoval z československého komunistického „vězení“ za svobodou na Západ a stal jste se Američanem. Šedesát šest let poté za americkým prezidentem jede český premiér, evidovaný jako důvěrník a agent StB – represivní složky systému, ze kterého jste odešel. Jaký já váš názor na tuto situaci?

Americký prezident toho předsedu vlády

Historie

Rozhovory

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější