Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Odmítačů očkování nepřibývá tak rychle, jak tvrdí lékaři. A za epidemii spalniček může někdo jiný

Ilustrační foto: Pan American Health Organization, Flickr CC BY-ND 2.0
Ilustrační foto: Pan American Health Organization, Flickr CC BY-ND 2.0

Analýza Angeliky Bazalové: Experti zdůrazňují souvislost mezi počtem neočkovaných dětí a stále častějším výskytem spalniček. Jenže data, která zdravotníci veřejnosti prezentují ve snaze zvýšit povědomí o potřebě očkovat a které mají dokázat, že v Česku dramaticky roste počet „odmítačů“ očkování, jsou často zkreslená a vytržená z kontextu. Navíc za vznik epidemií neočkované děti nemohou.

Před dvěma měsíci se v lékařském domě České lékařské společnosti (ČLS) sešli novináři na tiskové konferenci nazvané Nepodceňujte očkování – nemusí se to vyplatit. Přítomní odborníci ukázali nejnovější čísla týkající se proočkovanosti dětí vakcínou MMR, tedy proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím. „V roce 2007 mělo očkování zhruba 98 procent dětí do tří let. Od roku 2013 podíl každoročně klesá. V roce 2013 proočkovanost dosahovala necelých 89 procent. Do roku 2017 klesla pod 84 procent,“ uvedla místopředsedkyně Vakcinologické společnosti ČLS Hana Cabrnochová.

„Je tady zcela zřejmý trend poklesu proočkovanosti v případě tohoto závažného onemocnění (spalniček). Důsledkem toho mimo jiné je, že se znovu začínáme setkávat s touto nemocí, když jsme se domnívali, že se v České republice už vyskytovat nebude,“ okomentovala data doktorka Cabrnochová.

Po takovém sdělení by o tom, že za dramatickým šířením infekce stojí masa „odmítačů“, mohl pochybovat jen málokdo. Snad každý už někdy slyšel známou poučku, že k tomu, aby se epidemie nešířily, je nutná pětadevadesátiprocentní proočkovanost, přičemž Česko až donedávna tento limit splňovalo měrou vrchovatou. Pokud by náhle počet tříletých dětí, které mohou nemoc šířit, vzrostl o více než 10 procentních bodů, byl by to skutečně důvod ke znepokojení. Jenže tato interpretace – jakkoliv vyšla z úst renomovaných odborníků – není fér. Nic takového se totiž nestalo.

Doktorka Cabrnochová svá tvrzení opřela o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější