Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Česká pošta dostala vážnou konkurenci, předčasný odchod k jinému mobilnímu operátorovi bude levnější, klíčový termín pro OSVČ je tu

Ilustrační foto: Kateřina Šulová, ČTK
Ilustrační foto: Kateřina Šulová, ČTK

Poslanci podpořili nižší pokuty za předčasný odchod k jinému operátorovi a rychlejší přenos čísla. Malé balíky můžete posílat i levněji než s Českou poštou a brzy získáte také možnost podávat žádosti některým úřadům elektronicky. Ve finančním přehledu se rovněž dozvíte o zvýšených náhradách za dlužnou výplatu zaměstnavatele v insolvenci a dalším opatření pro lepší vymáhání alimentů.

Zásilkovna začala ve velkém doručovat balíky i od jednotlivců

Česká pošta má na trhu s doručováním balíků novou konkurenci. Zásilkovna, která dosud fungovala převážně jako síť výdejních míst pro e-shopy, začala ve velkém doručovat i balíky od jednotlivců.

V současnosti služba doručuje balíky mezi výdejními místy, později (ale pravděpodobně ještě letos) je dodá přímo na zadanou adresu. Výdejních míst, které fungují formou franšízy, je v současnosti necelých 1800. Do konce roku by se jejich počet měl vyšplhat ke třem tisícům.

Nová služba Mezi námi umí pro určité balíky nabídnout nižší cenu než Česká pošta, která je od března začala zpoplatňovat podle délky nejdelší strany. Přes Zásilkovnu je možné poslat balík s váhou do čtyř kil, s nejdelším rozměrem do 50 cm a součtem délky, šířky a výšky do 120 cm (rozměry nesmí být menší než 10 × 7 × 1 cm). Cena služby je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Týden v peněžence

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější