Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bernard-Henri Lévy: Celý život se Le Penové vyhýbám. Politická korektnost ohrožuje svobodu

Bernard-Henri Lévy. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Bernard-Henri Lévy. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Bernard-Henri Lévy přijel do Prahy představit svou hru Hledání Evropy. S prominentním francouzským filozofem jsme mluvili o podporovatelích populistů a ohrožení demokracie ve Spojených státech.

Den před vaším představením Looking for Europe (Hledání Evropy) měli na Václavském náměstí akci i Marine Le Penová a Geert Wilders. Nebyla to ironická předehra?

Je to dost ironické, protože se Le Penové celý život vyhýbám. Myslím, že jsem s ní nikdy nebyl ve stejné místnosti. Celý život s ní odmítám debatovat. Je zvláštní být s ní v jednom městě.

Proč jste se s ní nechtěl utkat?

Utkat se můžete pouze s upřímnými lidmi. S těmi neupřímnými to nejde a ona není upřímný politik. Zadruhé se můžete utkat pouze s demokraty, což ona není.

Jediné, co má cenu, je s ní demokraticky bojovat, vysvětlovat těm, kteří ji volí, proč je slepou uličkou. Ale jí nemám co říct.

Mluvil jste tedy s jejími podporovateli?

Samozřejmě. Pamatuju si, jak jsem před několika lety byl ve městě Toulon, které bylo na pokraji toho, padnout do náruče strany Le Penové. V restauraci jsem tam měl velmi silný a radikální projev. Někteří na mě ječeli, jiní tleskali.

A komunikoval jste s nimi přímo?

Tomu říkám komunikovat přímo.

Jaké byly jejich argumenty, proč volí Le Penovou?

Volí ji, protože 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Donald Trump

Rozhovory

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější