Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Pás a stezka není exkluzivní klub.“ Si Ťin-pching v Pekingu konejšil 37 světových vůdců a slíbil společný prospěch

"Velké řeky a oceány jsou hluboké..." Si Ťin-pchingův páteční projev na Fóru Pásu a stezky v Pekingu. Foto: Jason Lee, Reuters
„Velké řeky a oceány jsou hluboké…“ Si Ťin-pchingův páteční projev na Fóru Pásu a stezky v Pekingu. Foto: Jason Lee, Reuters

Druhým dnem v Pekingu pokračuje Čínou pořádaný mezinárodní summit k iniciativě Pásu a stezky. Účastní se ho na čtyřicet světových vůdců, mezi nimi i český prezident Miloš Zeman. Ten čínský – a generální tajemník KS Číny v jedné osobě – dnes přednesl klíčový projev. Své hosty v něm ujišťoval, že pro ně Pás a stezka zůstává slibnou příležitostí, sílící kritice a obavám z čínské ekonomické krize navzdory.

Třídenní fórum v Pekingu odstartovalo včera a trvat má do zítřka, kdy ho má uzavřít společné komuniké schválené všemi 37 zahraničními vůdci. (Pro lepší představu: 29 z nich se účastnilo už prvního, inauguračního fóra před dvěma lety. A celkem má letošek zhruba 5000 účastníků ze 150 zemí světa.)

Kromě už zmíněného českého prezidenta Peking na fóru hostí i hlavy mnoha dalších, na mezinárodním poli i v očích Číny významnějších států – viz Vladimir Putin, který do hlavního města ČLR vyrazil včera večer z Vladivostoku, neprodleně po setkání se severokorejským mužem číslo jedna Kim Čong-unem.

Spojené státy, které jsou s Čínou už dlouhé měsíce zaklesnuty v obchodní válce a vleklých jednáních o smírčí dohodě, na summit o Pásu a stezce vyslaly pouze své nižší šarže. Zdaleka to však neplatí o celém západním světě. Západ má stále na čínské multimiliardové iniciativě spjaté s neméně monumentálními sliby velký zájem. Kritika nekritika.

A tak teď v Pekingu můžeme vidět nejen Vladimira Putina, vietnamského premiéra Nguyen Xuan Phuca nebo filipínského prezidenta Rodriga Duterteho, ale také hlavy Švýcarska, Rakouska i Itálie.

Čínské peníze, cizí zájmy

Hongkongskému deníku South China Morning Post (SCMP) se podařilo získat zákulisní informace hned od několika lidí, kteří se podílejí na přípravě výsledného komuniké a formulují návrh textu, o němž budou zítra světoví lídři rozhodovat. Z jejich slov vyplývá, že středobodem textu má být snaha ukonejšit stále hlasitější kritiku projektu Pásu a stezky.

A také množící se obavy. Z nebezpečné dluhové pasti, jíž Pás a stezka může účastnické země ohrozit (bezprostředně to trápí hlavně státy jihovýchodní Asie). Z toho, že projekty iniciativy a jejich uskutečňování ani zdaleka nejsou transparentní. Z toho, jestli Pás a stezka nejsou v první řadě mocenským nástrojem Komunistické strany Číny a její totalitní vlády. I z toho, že čínský ekonomický zázrak poslední dobou, zejména pak v uplynulém roce, poněkud ztratil dech.

Ze všech těchto důvodů mají navrhovatelé textu zadání:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější