Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Policie v Lesích, Kim ve Vladivostoku, kůrovec pod kůrou, trestní oznámení na ředitele NG v poště

Osm titulních stran Deníku N. Foto: Jan Kudláček, Deník N
Osm titulních stran Deníku N. Foto: Jan Kudláček, Deník N

Brouk nám žere lesy. Veškeré legraci je konec, množství napadených stromů rok od roku strmě roste a vědci říkají, že řešení už neexistuje. Kalamitu ničím nezastavíme. Je to větší průšvih než politika: špatných politiků se zbavit můžeme, kůrovce už ne.

A dál: Vladimir Putin a Kim Čong-un se krátce sešli. Joe Biden, nejpopulárnější politik Demokratické strany, bude kandidovat na prezidenta. Ministr kultury podal trestní oznámení na odvolané ředitele galerií v Praze a Olomouci. Na radnici největší pražské městské části proběhl politický převrat, který vynesl k moci ředitelku čtyř mateřských školek. Prezident chce více čínských investic a nastupující ministr průmyslu to chce splnit. Marine Le Penová a Geert Wilders přijeli do Prahy podpořit Okamurovu SPD. Z neúnavné práce svých kolegů vybral a komentuje mírně unavený Petr Koubský.

Příběh dne: Zastavit kůrovce není v lidských silách, varují vědci Loni se vytěžilo v českých lesích osm milionů krychlových metrů napadeného smrkového dřeva, víc než dvojnásobek množství z předchozího roku, který byl sám rekordní. Letos to bude stejné. Nejhorší je situace na Vysočině. Bezprostřední příčinou je sucho, ale dlouhodobě působí hlavně koncepční chyby v lesním hospodaření. Analýzu zpracovala Adéla Skoupá.

Další události

Na ministerstvu zemědělství a ve státním podniku Lesy ČR zasahuje policie – Národní centrála proti organizovanému zločinu. Jde údajně o dotační programy z minulosti, základní fakta nám potvrdil ministr zemědělství Miroslav Toman, více zatím není známo.

Evropské volby se blíží. Jaká témata zajímají voliče, podle čeho se budou rozhodovat? Migrace spadla na třetí místo, před ni se dostal hospodářský růst a nezaměstnanost mládeže. To je ovšem průměr za celou EU. ČR je jednou ze čtyř evropských zemí, kde jsou obavy z migrantů stále nejsilnějším motivem, avšak i u nás postupně klesají. Průzkum Eurobarometru komentuje Kirill Ščeblykin.

Chcete každý všední den dostat do svého e-mailu shrnutí toho nejdůležitějšího plus spoustu informačních tipů navíc? Přihlašte se k odběru Notesu.

Odvoláním ředitelů Národní galerie v Praze a Muzea umění  Olomouc tažení ministra kultury nekončí – na Jiřího Fajta i Michala Soukupa (a také na Soukupova předchůdce Pavla Zatloukala) podalo ministerstvo trestní oznámení pro podezření „ze spáchání několika trestných činů na úseků hospodaření a střetu zájmu“. Fajtovi zlomila vaz autorská smlouva uzavřená s NG vedle jeho standardního úvazku. Eliška Černá ve svém článku mimo jiné zjišťovala, zda je v podobných institucích taková praxe běžná. Jak uvádí, není tomu tak – s výjimkou Národního divadla, je-li například jeho ředitel režisérem představení.

Joe Biden, někdejší Obamův viceprezident, oznámil, že se v primárkách bude ucházet o post demokratického kandidáta na prezidenta USA. Je mu 76 let. „Teď se ukáže, jestli není moc starý, mužský a bílý,“ píše Jana Ciglerová.

Čínské investice v ČR by měly vzrůst, ale brzy to nebude, říká nastupující ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Reaguje tak na vyjádření prezidenta Zemana, který si před odletem do Pekingu postěžoval na nedostatečný zájem čínských investorů. Problematiku popisuje Jakub Zelenka.

Ruský prezident Putin a severokorejský vůdce Kim Čong-un se krátce sešli ve Vladivostoku. Výsledkem jsou společné fotografie a nic neříkající prohlášení. Nic víc se ani nedalo čekat, píše Kirill Ščeblykin.

Čeští učitelé odcházejí do Německa – ve stopách lékařů a zdravotních sester. Popisuje to Veronika Jonášová.

Novou starostkou Prahy 4 se včera stala Irena Michalcová (ANO) v důsledku místního „převratu“, který svrhl dosavadního starostu Petra Štěpánka (Strana zelených). V největší městské části Prahy (jako samostatné město by Praha 4 byla na pátém místě v ČR co do počtu obyvatel) nyní vládne nová koalice složená z ANO, ODS a TOP 09, důležitou roli sehrál lidovec Josef Svoboda, který změnu podpořil. Příliš ji však nepodporuje například celostátní vedení TOP 09. Rozhovor s paní Michalcovou vedl Prokop Vodrážka.

V Praze ve chvíli naší uzávěrky probíhá demonstrace nacionalistů. Svolala ji Okamurova SPD, vystupují na ní mj. Marine Le Penová a Geert Wilders. Demonstraci narušují protesty odpůrců SPD, které vytlačuje z Václavského náměstí policie.

Publicistika Deníku N

Včerejší MF Dnes přinesla na titulní stránce článek o řediteli České televize Petru Dvořákovi. Uvádí se v něm formou investigativního sdělení, že (značný) Dvořákův majetek je zcela legální. „Chyby a omyly dělá každý, ale zpráva s nulovou informační hodnotou se nestane otvírákem celostátního deníku omylem,“ píše v komentáři Josef Bouška.

Denisa Augustinová a Martin Bandžák jsou slovenští manželé, kteří před téměř dvaceti lety založili humanitární organizaci Magna. Ta je zaměřená na pomoc dětem v mimořádně rizikových oblastech světa – momentálně v Kongu, Jižním Súdánu, Sýrii. Obsáhlý rozhovor s nimi pořídila Renata Kalenská. „Byly situace, kdy syrští vojáci přinutili žáky postavit se do zástupu na školním dvoře a každého druhého zabili. Pro Sýrii jsme už přestali používat termín posttraumatický syndrom. Protože není schopen celou tu hrůzu obsáhnout.“

Česká národní povaha podle provorepublikového sociologa Emanuela Chalupného souvisí s tzv. anticipací záporu – vyjadřujeme ho předponou, tedy hned na začátku slova: srovnejte „neslyším“ a „ich höre nicht“. Je to pořád aktuální? Zamýšlí se nad tím ve svém eseji Martin Groman.

Darwinovu evoluční teorii chápe široká veřejnost snad ještě povrchněji a zkresleněji než za života jejího tvůrce. Napsal jsem k tomu článek, který vůbec neřeší otázku, proč tomu tak je. Namísto toho se snaží nejzákladnější podobu evoluce srozumitelně vysvětlit. Je to bohužel tak jednoduché, že to ani nevypadá jako vysvětlení. Možná je problém právě v tom.

Kdyby k útoku na Dominika Feriho došlo v USA, posuzoval by se daleko přísněji a v každém případě jako rasistický, píše z Floridy Jana Ciglerová. „Život v Londýně mě naučil, že jakákoliv poznámka na barvu kůže nebo rasové specifikum, třeba šikmé oči nebo velké rty, je rasistická, pokud nesplňuje jednu podmínku: je důležitá pro popis. A tak jedna z mála situací, kdy máte právo o člověku říct, že je černý, bílý nebo hnědý, je při policejních pátráních. (…) Je přitom jedno, zda jde o poznámku zlou, nebo pochvalně míněnou.“

Co najdete v pátečním tištěném vydání?

Titulní strana Deníku N 26. dubna.
  • Co si myslí o Rusku obyvatelé středoevropských zemí? Mezinárodní průzkum srovnával názory v Česku, na Slovensku a v Maďarsku.
  • Očkování je třeba podporovat, ale o případech závažných vedlejších účinků se nesmí mlčet, říká v rozhovoru pediatrička a imunoložka Jitka Škovránková z FN Motol.
  • Houslista Jaroslav Svěcený se vrací na pódia po těžké osobní a zdravotní krizi.
  • Z Čechů se stali rukojmí Babiše a Zemana: komentář Jana Moláčka.
  • Světově proslulý autor skleněných a světelných instalací Václav Cigler oslavil před několika dny devadesátiny.
  • Filozofický duel Jordana Petersona a Slavoje Žižeka skončil remízou.
  • Belgický deník: dostat dítě na školu není žádná legrace.
  • A nový oprásek od Jaze!

Čtení odjinud

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější