Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Výběr šéfredaktora: Pět článků, které byste v Deníku N rozhodně neměli minout

Ilustrační foto: Deník N
Ilustrační foto: Deník N

Přečtěte si pět článků, které z dosavadní nabídky Deníku N vybral šéfredaktor Pavel Tomášek.

Deník N se k plnému životu oficiálně přihlásil 28. října 2018, tedy v den, kdy republika slavila sté narozeniny. Prezident při té příležitosti uděloval státní vyznamenání, mezi oceněnými byl také zpěvák Michal David. Editor naší kulturní rubriky Ivan Adamovič sepsal dlouhý Davidův profil. Při jeho přípravě se setkal s lidmi, kteří s Davidem pracovali, načetl téměř vše, co zpěvák sám o sobě kdy prozradil. Vznikl důkladný text, na jehož přečtení potřebujete čas. Poté ale nebudete mít pocit, že jste ho promarnili.

Pár dní před státním svátkem rozvířil veřejnou debatu bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, když zpochybnil smysl účasti českých vojáků na misi v Afghánistánu. Jeho prohlášení vyvolalo bouřlivou reakci, přičemž nečekaně otevřeně se vyjádřili i vojáci v aktivní službě, mezi nimi generál Karel Řehka. Kolegové Hana Mazancová a Jan Wirnitzer ve svém textu rozebrali, kam až sahá svoboda vojáků, když hájí to, co považují za životní zájem své země, a mohou se při tom dostat do rozporu s politiky.

Jednu kauzu jsme pro vás sledovali celý říjen. Podivný příběh údajné humanitární organizace Mezinárodní dětský kříž a její tajnosnubné šéfky Taťjány Horákové, jejíž text hájící odmítavý postoj premiéra Babiše k přijetí padesáti syrských sirotků otiskly Lidovky.cz, rozplétal reportér Prokop Vodrážka. Není vůbec vyloučené, že práce na tématu ho čeká ještě dál.

V Deníku N vám nabízíme nejenom politiku a nejenom zpravodajství. Pravidelně si budete moct číst velké rozhovory, které pro vás chystá Lenka Vrtišková Nejezchlebová. S Pavlem Houdkem se rozpovídali o tématu sexuálního násilí, které není jednoduché, má mnoho rovin a debata o něm bývá emotivní. Proč stojí rozhovor za pozornost? Nabízí porozumění věci podložené praxí, nestaví se na barikády, vysvětluje a šíří nenásilnou osvětu. Vybízí k přemýšlení, aniž by provokoval. To je tón, kterým bychom k vám chtěli v Deníku N mluvit.

Když jsme pro vás plánovali obsah dvaasedmdesátistránkového speciálu k 28. říjnu, rozhodli jsme se, že se v něm nebudeme pouze ohlížet do historie, ale zamyslíme se nad budoucností této země. Z žádného jiného textu nekouká budoucnost tak jako z toho, který připravil Jan Moláček. Oslovil proslulé experty na střední Evropu a položil jim otázku, jak bude vypadat situace v České republice v roce 2028. Optimistický, pesimistický i nejpravděpodobnější scénář pro Deník N popsali například Edward Lucas, Timothy Snyder či Roger Scruton.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější