Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak to, že se česká finalistka French Open dávno nedostala do top 10? Trenéři podcenili, jak vyrostla

Karolína Muchová. Foto: Thibault Camus, ČTK/AP
Karolína Muchová. Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Šestadvacetiletá Karolína Muchová postoupila na pařížských kurtech Rolanda Garrose do svého prvního grandslamového finále v kariéře.

„Jeden klient mi jednou říkal, že v tenisu je nejdůležitější vyhrát poslední výměnu,“ řekla nedávno Denníku N sportovní psycholožka Michala Bednáriková.

Zní to jako samozřejmost a klišé, ale pokud bychom chtěli tento výrok přenést do praxe, stačí se podívat na výsledek semifinále tenisového Mezinárodního mistrovství Francie mezi Karolínou Muchovou a Arynou Sabalenkou.

Muchová vyhrála první set těsně v tie-breaku 7:6, druhý naopak těsně prohrála 6:7. Ve třetím pak už prohrávala 2:5 a 30:40, sotva chodila, zjevně ji trápily křeče. V závěru zápasu měla na tváři bolestivé grimasy, mezi výměnami si natahovala svaly, když seděla na lavičce, masírovala si stehna. Dělala všechno pro to, aby zmírnila bolest.

Ale ve výměnách se jí stále dařilo. Odvrátila matchpoint, vyhrála další hru a potom další. „Vždycky máte na víc, než si myslíte,“ opakovala při pohledu na hru Muchové komentátorka Eurosportu a bývalá světová jednička Chris Evert.

Muchová nakonec za tři hodiny a třináct minut vyhrála nad momentálně druhou nejlepší hráčkou světa Běloruskou Sabalenkou 7:6(5), 6:7(5) a 7:5.

„Tohle byl nejlepší zápas ženské části turnaje,“ říkal ve vysílání Eurosportu bývalý nejlepší tenista Mats Wilander.

Kdo zápas viděl, ale tenis podrobně nesleduje, byl zřejmě překvapen, jak je možné, že Muchová je v žebříčku WTA až na 43. místě. Celou dobu byla vyrovnanou soupeřkou světové dvojce a její hra plná přechodů na síť a dalších kreativních řešení je atraktivnější než v případě mnoha tenistek první desítky. Připomíná Rogera Federera a Ash Barty, tedy jejich styl, o kterém divák může říct, že je pěkný.

„Zbožňuju její kreativitu. Její údery vás dostanou z komfortní zóny. Umí překvapit. S takovou dovedností je jediná ‚“ řekla Eurosportu bývalá tenistka Chris Evert.

„Když se podíváte na hráčky, které dominují ženskému okruhu, jako jsou Swiatek, Rybakina a Sabalenka, rozhoduje u nich síla, ne dovednost,“ dodala.

Nedokázala odehrát čtyři turnaje

Proč tedy taková hráčka dosud nebyla v žebříčku výše? Je za tím

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Tenis

Česko, Sport

V tomto okamžiku nejčtenější