Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Premiér Beka a Síkelu doslova seřval.“ Fialu rozčílilo nepřipravené čerpání bruselských miliard

Premiér Petr Fiala. Foto: Václav Šálek, ČTK
Premiér Petr Fiala. Foto: Václav Šálek, ČTK

Vláda měla ve středu podle původního plánu schválit novou podobu Národního plánu obnovy, investičního balíku z velké části financovaného Evropskou unií. Ministři se ale na jeho finálním znění neshodli, důvodem jsou otazníky kolem financování některých projektů. Podle informací Deníku N je problematická například půjčka více než 40 miliard na české školství.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

O nové podobě Národního plánu obnovy (NPO) se ministerstva dohadovala posledních několik týdnů. Řada projektů z něj kvůli růstu cen vypadla, další investice se musí odkládat. Novou podobu plánu se nicméně ministerstvu průmyslu a ministrovi pro evropské záležitosti podařilo načrtnout a ve středu předložit vládě, která měla investiční balík na výjezdním zasedání v jihočeském Vimperku jen formálně potvrdit. A to včetně nové půjčky ve výši 174 miliard korun. To se ale nestalo.

Premiér Petr Fiala na jednání vlády o NPO zapojené ministry podle tří účastníků diskuze hlasitě kritizoval, protože současný návrh není dostatečně připravený a ministerstva a jednotliví ministři na něm málo spolupracují.

Za plán obnovy jsou odpovědné ministerstvo průmyslu a obchodu a ministr pro evropské záležitosti. Premiér na jednání přímo kritizoval Mikuláše Beka (STAN) a Jozefa Síkelu (za STAN), kteří měli na plánu spolupracovat, řadu věcí ale mezi sebou vůbec neměli vyjasněných. Bek už je nyní ministrem školství, do začátku května byl ale právě ministrem pro evropské záležitosti.

„Premiér byl z toho posledního vývoje hodně naštvaný. Na jednání oba odpovědné ministry Beka a Síkelu doslova seřval, protože se ukázalo, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější