Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nejlepší černozem v Evropě je pryč. Chemik a ekolog vysvětluje, čím vším ji zdevastuje voda z přehrady

Město Cherson zaplavené vodou z Kachovské přehrady. Foro: President.gov.ua
Město Cherson zaplavené vodou z Kachovské přehrady. Foro: President.gov.ua

Vodní elektrárna a s ní i voda, na kterou si za téměř 70 let těsného soužití zvykli obyvatelé obou břehů Dněpru, je pryč. Maxym Soroka, ukrajinský ekolog, chemik a expert na ekologický monitoring, srovnává důsledky kachovské tragédie se situací po výbuchu atomové elektrárny v Černobylu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Je to rozsáhlá ekologická katastrofa, ekocida,“ hodnotí stav po destrukci Kachovské přehrady ekolog Maxym Soroka. „Vždyť se vylila největší ukrajinská nádrž! Nejde jen o záplavy, mrtvé ryby a stovky tisíc lidí bez pitné vody. Ale o likvidaci celého ekosystému, který se už nikdy nepodaří obnovit. Nepodaří se ale obnovit ani to, co tady bylo před vybudováním přehrady.“

Na co jsme se mimo jiné ptali:

  • Jaké v tuto chvíli hrozí největší nebezpečí;
  • jak katastrofa postihne ukrajinské zemědělce;
  • kolik lidí bude muset oblast navždy opustit.

Co je z pohledu chemika a ekologa v tuto chvíli, dva dny po destrukci hráze, největším nebezpečím pro obyvatele postižené oblasti?

Z chemického hlediska jsou to tři nejvážnější hrozby. První riziko představují oleje používané v systémech chlazení. A další ropné produkty. Ale ty oleje bych vyzdvihl zvlášť. S jistotou víme, a potvrdila to i vláda, že ve vodě je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekologie

Rozhovory

Ruská válka na Ukrajině

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější