Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na švýcarské Leopardy sedá prach. Pošle Bern tanky Ukrajině? Zbrojovky čekají na svolení, veřejnost je rozpolcená, stejně jako parlament

Vyřazené tanky Leopard-2 švýcarské armády. Foto: švýcarská vláda
Vyřazené tanky Leopard-2 švýcarské armády. Foto: švýcarská vláda

Horní komora švýcarského parlamentu odsouhlasila změnu zákona, která umožní reexport zbraní z této země. Problém je, že dolní komora tento návrh minulý týden naopak odmítla. O věci tak parlament bude znovu jednat. Událost ukazuje švýcarskou rozpolcenost: ve skladech v této alpské zemi a v Itálii čeká dohromady téměř 200 vyřazených švýcarských tanků. Pro to, aby ony a další zbraně mohly pomoci Ukrajině bránit se před ruskými okupanty, je nejen zhruba polovina parlamentu, ale i polovina celé švýcarské veřejnosti. Švýcarská i německá zbrojovka žádají vydání tanků, věc ale naráží na švýcarské zákony. Ptali jsme se na ni i poslanců.

Na utajovaném místě ve východním Švýcarsku se práší na 96 imobilizovaných tanků německé výroby Leopard 2. Stejný počet, 96 kusů, starší verze tanku Leopard 1 čeká na svůj osud v Itálii. Před nimi je nejistá budoucnost.

Atmosféra ve Švýcarsku a názor na možnost postoupení už vyřazených nebo nefunkčních zbraní jiné zemi se v poslední době změnily. Ve Švýcarsku stále platí jeden z nejpřísnějších zákonů na světě, který zakazuje jak přímý vývoz zbrojního materiálu do zemí zapojených v ozbrojeném konfliktu, tak jeho přesun přes třetí země. Zároveň požaduje, aby státy, které švýcarské zbraně nakupují, požádaly o povolení k jejich opětnému vývozu.

Doposud Švýcarsko veškeré požadavky na transport vojenského materiálu vetovalo: Státní sekretariát pro hospodářské záležitosti (SECO) už zamítl žádosti Německu, Dánsku, Španělsku a Polsku.

V současné době se ve Švýcarsku projednávají dvě různé otázky. Na jedné straně se diskutuje a rozhoduje o uvolnění 25 z vyřazených bojových tanků Leopard 2, které patří švýcarským ozbrojeným silám, jsou ukryty v zemi helvetského kříže a mělo by o ně zájem Německo a údajně i Česká republika. Na straně druhé se bude rozhodovat o osudu 96 starších tanků Leopard 1, o které by měla zájem německá zbrojovka Rheinmettal.

Změnu zákona, která by umožnila reexport zbraní Ukrajině, dnes odsouhlasil švýcarský senát (Rada států). V pátek ovšem dolní komora parlamentu, Národní rada, hlasovala naopak proti. Návrh tak bude projednáván znovu a jasno zatím není.

Proti je zejména nejsilnější strana v Národní radě, Švýcarská lidová strana. Její místopředseda Jean-Luc Addor řekl, že „přijetí tohoto návrhu by znamenalo přidat se k jednomu z protagonistů (ruské války proti Ukrajině, pozn. red.), a tedy porušení neutrality“.

Nefunkční postarší tanky Leopard 1

O uvolnění 96 provozu neschopných tanků Leopard 1 27. dubna oficiálně požádala švýcarská zbrojní skupina Ruag, jež bojová vozidla vlastní. O totéž minulý týden požádal Švýcarsko i nizozemský premiér Rutte.

„Společnost Ruag vozidla koupila v roce 2016 od italského ministerstva obrany, jsou tedy v našem vlastnictví a jsou uložena v Itálii,“ řekla Deníku N mluvčí Ruagu Kirsten Hammerich. Tanky firma koupila s úmyslem je renovovat pro případné zájemce nebo prodat náhradní díly.

Ruag

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější