Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Úspěch ČSSD má v rukou hnutí ANO.“ Sociální demokraty čeká sjezd, Šmarda slibuje vlastní konsolidační balíček

Předseda ČSSD Michal Šmarda na odborářské protivládní demonstraci. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Předseda ČSSD Michal Šmarda na odborářské protivládní demonstraci. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Analýza: Sociální demokraty čeká o víkendu volební sjezd v Plzni. Pozici v čele strany obhajuje předseda Michal Šmarda, kterého vyzve stranický místopředseda Břetislav Štefan. Od sněmovních voleb 2021, kdy strana vypadla z dolní komory, je ČSSD téměř neviditelná, potýkala se zejména s finančními problémy. Popisujeme, v jaké pozici se nejstarší česká strana aktuálně nachází a co by jí mohlo pomoct v tom, aby se opět dostala do politické první ligy.

Ať již ČSSD povede po tomto víkendu kdokoli, bude mít před sebou velmi náročný úkol – jak vrátit nejstarší českou politickou stranu do Poslanecké sněmovny. Sociální demokraté jsou po sérii tvrdých volebních porážek stále ve velmi slabé pozici, veřejné průzkumy jim v poslední době přisuzují zhruba čtyři až pět procent hlasů.

Podle předsedy Šmardy by setkání strany v Plzni mohlo být jakýmsi novým startem. Jak popisuje pro Deník N, doposud se ČSSD soustředila zejména na řešení vnitřních problémů.

„Dávali jsme do pořádku hospodaření a vnitřní organizaci strany. Potřebovali jsme se dát vnitřně do kupy. Když chcete dobře uvařit, musíte si v kuchyni dobře uklidit. Jinak se vám to nepovede,“ vysvětluje Šmarda.

O víkendu chce podle svých slov představit „novou tvář sociální demokracie“. Součástí toho má být také nový název strany –⁠ Sociální demokraté –⁠ včetně loga, programové desatero či neokoukané osobnosti. V Plzni chce také ČSSD odkrýt vlastní představu konsolidačního balíčku.

„To je jednoduché –⁠ dokud jsme neměli v pořádku vlastní peníze, tak by nám lidé neuvěřili, že jsme schopni dát do pořádku finance veřejné. Teď chceme dokázat, že je možné vyřešit problémy České republiky bez toho, aby

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Sjezd ČSSD

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější