Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Apple představil předražené brýle budoucnosti. Ze zraku dělají displej, z rukou ovladače

Brýlemi pro rozšířenou realitu Vision Pro vstupuje Apple do nového sektoru produktů. Foto: Apple
Brýlemi pro rozšířenou realitu Vision Pro vstupuje Apple do nového sektoru produktů. Foto: Apple

Mluvilo se o něm roky, teď jej Apple konečně představil. Kalifornský technologický gigant v pondělí ukázal světu svůj první AR/VR headset. Jmenuje se Vision Pro, přetéká inovacemi a podle Applu má být branou do světa „spatial computing“. Novináři a novinářky se teď nemohou dohodnout, jestli jsme svědky technologické revoluce, nebo představení zbytečných a předražených brýlí. Jedno je ale zřejmé: ti, kteří si mohli headset Vision Pro nasadit na hlavu, jsou z něj nadšení.

„One more thing.“ Těmito slovy měl bývalý šéf Applu Steve Jobs ve zvyku ohlašovat legendární překvapení na konec, většinou ten nejrevolučnější produkt dané konference.

Současný CEO si ono „ještě tu pro vás něco máme“ užil do pondělí jen třikrát: když v roce 2014 představil Apple Watch, o rok později streamovací službu Apple Music a v roce 2017 legendární iPhone X. Čtvrté „one more thing“ z úst Tima Cooka patřilo Vision Pro.

A nálepka revolučního zařízení je tu namístě – už jen proto, že Apple se po skoro deseti letech pouští do úplně nové kategorie produktů, poprvé od vzpomínaných Apple Watch.

V češtině se novému produktu od Applu říká ošklivě „souprava pro rozšířenou (nebo smíšenou) realitu“. Ve skutečnosti je to headset podobný luxusním lyžařským brýlím, které vám po nasazení smíchají před očima věrné záběry vašeho okolí s operačním systémem visionOS. Když tedy sedíte třeba na gauči, vidíte svůj obývák, jen se v něm vznáší ikony a okna aplikací. Ale můžete se také přesunout někam úplně jinam.

Proč byste něco takového proboha chtěli? Tuhle otázku si teď kladou novináři, novinářky a lidé na sítích z celého

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Technologie

Svět, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější