Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Chcete dostat dítě na dobrou školu? Kupte si stan…

Kempování před školou. Typický každoroční obrázek belgického jara.
Kempování před školou. Typický každoroční obrázek belgického jara.

Belgický deník Radky Smejkalové: Žádné sobotní přípravné kurzy z matematiky a biflování gramatiky, žádné nervydrásající zkoušky nanečisto. Vlastně vůbec žádné přijímací zkoušky. Zní to jako balzám na rodičovské nervy. Má to ale svoje „ale“…

Nefunguje-li pravidlo silnějšího (chytřejšího, nabiflovanějšího), musí se uplatnit jiná metoda, jak nápor dětí na školy přerozdělit. V Belgii z nějakých pohnutek ani v digitálním věku neopouštějí staré dobré pořekadlo „kdo dřív přijde, ten dřív mele“. Jeho praktické provedení vypadá následovně: Potřebujete zapsat dítě do mateřské, základní nebo střední školy? Zjistíte si, která škola by se vám nejvíc líbila a kdy má zápisový den. A pak začnete hrát vabank s vlastními nervy. Je-li škola vašeho výběru dlouhodobě poptávaná, bude šance, že se vám podaří zaregistrovat do ní své dítě v den ohlášeného zápisu, asi tak stejně velká jako předpoklad, že se vám těsně před představením zadaří koupit volný lístek do Dejvického divadla. Takže nula.

S ohledem na pravidlo „kdo dřív přijde, ten dřív mele“ začnete spekulovat, kdy mají v plánu začít „mlít“ ostatní. Jakmile jedné z rodin rupnou nervy, strhne se lavina. Před základní školu Sint-Maarten v západovlámském městečku Moorsel vyrukovali letos první nedočkavci už šestnáct dní před zápisem. V sobotu ráno 16. března přišli první, ve 20:27 reportér vlámského deníku De Standaard napočítal celkem osm rodičů, kteří na skládacích židličkách a kempingových křesílcích hodlali vytrvat před vchodem do školy až do zápisu konajícího se 1. dubna. A nebyl to apríl. Za chladné noci se srdnatě zahřívali u ohýnku rozdělaného v železném koši, ti změkčilejší se na noc nasoukali do svých vozů.

Máte-li štěstí, dostanete se na záchod

V šedesát kilometrů vzdáleném Mechelenu zachytila o několik dní později

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější