Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

I umění je práce. Statuse, kde jsi? Česká kultura bojuje o status umělce a důstojné podmínky k práci

Setkání před MK ČR. Foto: Organizátoři akce
Setkání před MK ČR. Foto: Organizátoři akce

Třicet korun za hodinu, menší sociální jistoty, práce na více frontách, obživa jen díky manželovi. Pondělní setkání českých umělců a zástupců dalších kulturních odvětví před ministerstvem kultury přineslo i příběhy o tom, jak se jim žije. A není to žádná sláva.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Jsem herec na volné noze a jsem strašně unavenej,“ říká český herec Kryštof Bartoš. „Zvnějšku by se mohlo zdát, že jsem poměrně úspěšný, hraju nejen asi v osmi divadlech, ale i v televizi,“ komentuje.

„Moje finanční situace ale vůbec neodpovídá tomu, jak moc pracuju. Nechci vyvolávat soucit, jen si říkám, že je asi něco špatně, když jako úspěšný a relativně známý herec v téhle zemi mám menší sociální jistoty a větší pocit ohrožení, než když jsem se před deseti lety živil v Hamburku jako dělník.“

Podobnou situaci řeší i herec Jiří Šimek. „Umělci vše, co dělají, dělají z nějakého vnitřního puzení, z toho, že mají potřebu to dělat.“ Tato potřeba je podle něj nebezpečná, protože se dá jednoduše zneužít.

„Umělci nezmizí. Umělci tady budou, protože lidé potřebují tvořit a vždycky tvořit budou. Je jen otázka, jakou zemí chce Česko být – jestli s těmito lidmi bude zacházet, jako že mají hodnotu, nebo že ji nemají.“

Zkušenosti dvou českých herců nejsou v Česku zrovna výjimečné. A jsou shodné s tím, jak svou práci v kulturním odvětví hodnotí i další domácí tvůrci z různorodých kulturních a uměleckých oborů.

Umění je práce

„Když jsem si rozpočítala na hodinu honorář za svoji první ilustrovanou knížku, kterou jsem vydala po ukončení vysokoškolského studia v tomhle oboru, vyšlo mi, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kulturní politika

Kulturní provoz

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější