Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Děti z ledu. Přibývá těhotenství ze zmražených embryí, důvodem je i rostoucí věk rodiček

Ilustrace: Deník N
Ilustrace: Deník N

Věk rodičů, kteří podstupují umělé oplodnění, se stále zvyšuje. S tím se mění také trendy v asistované reprodukci. Počty dětí, které se narodí z čerstvě odebraných embryí, v posledních letech klesají a podle lékařů jich bude ubývat i nadále. Odborníci vysvětlují proč.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Zatímco ještě před dvanácti roky to byl spíše okrajový způsob umělého oplodnění, v posledních letech se stává čím dál běžnějším. Díky takzvanému kryoembryotransferu (KET), při kterém se používají zmražená embrya, se neplodné páry dočkají vlastního dítěte podstatně častěji než dříve.

Lékaři při této metodě nepoužívají čerstvě odebraná embrya, ale ta, která se předtím v rámci jednoho odběru vajíček nechala hluboce zmrazit. Každý rok takto počatých dětí narůstá.

Pro porovnání: v roce 2010 se díky metodě KET narodilo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější