Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Michailidu je pryč, problémy zůstávají. Pirátské „referendum o komunismu“ stranu nespojilo

Členka Pirátské strany Jana Michailidu. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Členka Pirátské strany Jana Michailidu. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Piráti vyloučili Janu Michailidu z širšího vedení strany. Důvodem byla její účast na antikapitalistické akci a poškozování obrazu strany. Pro její vystoupení byla nadpoloviční většina hlasujících. Část členů však chce Michailidu vrátit do funkce.

Hlasování o Michailidu se do pondělního večera účastnily dvě třetiny všech členů. Padesát tři procent z nich hlasovalo pro její odvolání z republikového výboru.

Pro část straníků to byl jednoznačný signál voličům. „Piráti dnes jasně odmítli totalitní ideologie, jejich zlehčování a propagaci,“ podotkl předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek.

Podobně se vyjádřila také náměstkyně pražského primátora Jana Komrsková, podle níž hlasování ukázalo, že si straníci nepřejí být spojováni s komunismem.

„Piráti dali jasně najevo, že si nepřejí, aby je kdokoliv spojoval s komunismem, antikapitalismem nebo anarchokomunismem,“ sdělila.

Část Pirátů udělala z hlasování o Michailidu stranické referendum o přípustnosti radikálních levicových názorů. To však sama politička odmítá. Podle ní lidé hlasovali pro její odvolání především proto, že nechtěli, aby její levicová forma veřejné prezentace byla spojována s funkcí ve straně.

„Nejvíc mě na této situaci nemrzí to, že jsem byla odvolána, ale to, že mi vysoce postavení straničtí kolegové (například Bartoš a Michálek) opakovaně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější