Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kde může Babiš brát nové hlasy? Čerstvá data ukazují, které strany ohrožuje nejvíc

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Hnutí ANO by podle modelu STEM získalo v druhé polovině května 33,5 procenta hlasů. Jeho strop je podle výzkumníků ještě výše. Popisujeme, kde dle tohoto šetření může Andrej Babiš se svými lidmi sbírat další voliče.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Zhruba v polovině volebního období s velkým náskokem vede hnutí ANO. Nejsilnější opoziční subjekt by v květnu, jak zjistila výzkumná organizace STEM pro CNN Prima News, volilo 33,5 procenta lidí.

Pro ANO jde o velmi solidní zisk. Dlouhodobě se v rámci různých šetření pohybuje kolem 30 procent, výše už ale nestoupá. Zisk 33 procent v šetření relevantních agentur je i pro Andreje Babiše a jeho lidi dobrá zpráva.

Právě pozice hnutí ANO je jednou z hlavních zjištění květnového průzkumu STEM. Kromě základního údaje o síle strany nebo hnutí však průzkumníci v rámci volebního modelu publikovali také podrobnější data. Ta ukazují, jak vysoký má který ze subjektů potenciál a jak velké jsou mezi jednotlivými stranami překryvy.

Tedy kde hnutí ANO nyní získává a zejména kde potenciálně může sbírat další hlasy. Jeho aktuální strop STEM odhaduje na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Průzkum veřejného mínění

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější