Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Krymská sezona začala výbuchem přehrady: pojede ruský turista na vysychající poloostrov, cíl ukrajinských dronů?

Voda v Severokrymském kanálu začala klesat osm hodin poté, co se kachovská hráz zcela zřítila. Foto: Petra Procházková, Deník N
Voda v Severokrymském kanálu začala klesat osm hodin poté, co se kachovská hráz zcela zřítila. Foto: Petra Procházková, Deník N

Krymská vodovodní síť se otřásla v základech ve stejnou chvíli, kdy do vzduchu vylétla přehrada Kachovské hydroelektrárny. Obyvatelé Krymu ani letos žízní nezemřou, ale plodiny závislé na zavlažování nejspíš ano. Ruská flotila se na sucho dobře připravila dávno.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V 10 hodin 20 minut místního času se na sociálních sítích objevily první informace o tom, že úroveň vody v Severokrymském kanálu začala klesat. Od exploze, která zcela zničila Kachovskou přehradu, uplynulo více než osm hodin.

Obyvatelé Krymu se vzbudili do rána, které bylo více než sluncem zalito záplavou zpráv o útoku „ukrajinských teroristů“ na přehradu, která je pro život na Krymu mimořádně důležitá.

Ti, kdo se podívali na ukrajinské zdroje, se dozvěděli, že hráz vyhodili do povětří Rusové, kteří ji před několika měsíci zaminovali.

Třetí verzí zmiňovanou, byť okrajově, především v zahraničních a opozičních ruských médiích byla technologická havárie – dříve

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější