Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Záporožská jaderná elektrárna má vody k chlazení dost, říká Drábová a varuje před salonními hypotézami

Dana Drábová Foto: Ludvík Hradilek, Deník N.
Dana Drábová Foto: Ludvík Hradilek, Deník N.

I po zničení hráze přehrady Kachovka na Dněpru má Záporožská jaderná elektrárna, která leží na břehu přehrady, vody ke svému chlazení dost. Deníku N to řekla šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Zároveň upozornila, že zničení nádrže je bezesporu katastrofou, oproti níž jsou nyní úvahy „co by kdyby v Záporožské“ salonní hypotézy.

„Ve vší té bídě je situace aspoň o to lepší, že všechny bloky Záporožské jaderné elektrárny jsou odstavené, poslední byl odstaven v září. Není třeba voda na chlazení turbín a podobně, protože ta elektrárna nevyrábí. Chladicí voda je potřeba pro bezpečnostní systémy, stačí jí méně,“ řekla Deníku N šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

O chlazení Záporožské jaderné elektrárny se stará speciální „nádrž v nádrži“: na levém břehu Kachovské přehrady, u města Enerhodar, se nachází vnitřní malá přehrada o rozměru přibližně 2,5 krát 3,5 kilometru. Právě z té si elektrárna bere vodu na chlazení.

Voda do chladicí nádrže se doplňuje z Dněpru. Drábová nicméně poznamenala, že neví, jak jsou na místě situovaná potrubí a nátoky a jaká výška hladiny Dněpru je třeba, aby šlo zásobovat chladicí nádrž. Upozornila ale i na to, že Dněpr je mohutná řeka a svůj průtok bude mít i bez hráze Kachovské přehrady.

„Kdyby bylo úplně nejhůř, dá se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější