Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Češi v USA sondují, kolik stojí protivzdušný systém Patriot. Odpověď ani po půl roce nepřišla

Baterie systému Patriot. Foto: Ministerstvo obrany Rumunska
Baterie systému Patriot. Foto: Ministerstvo obrany Rumunska

Ministerstvo obrany ve Spojených státech amerických zjišťuje, na kolik by vyšel nákup protivzdušného systému Patriot. Sondování zahájilo v listopadu, tedy ještě předtím, než se komplet proslavil na Ukrajině úspěšnými zásahy ruských balistických střel. Odpověď Češi prozatím nemají.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

O sondáži ministerstvo obrany informovalo nikoli v běžné tiskové zprávě, ale v takzvaném „uvedení na pravou míru“, což je formát, jímž se resort brání, pokud soudí, že o něm veřejně kolují nepravdivé informace.

V ohrazení se proti rozhovoru s bývalým poradcem ministra obrany Milanem Mikuleckým pro server iDnes.cz rezort napsal, že v listopadu 2022 zaslal vládě USA „žádost o poskytnutí hrubého odhadu ceny amerického systému protivzdušné obrany Patriot“. Mikulecký v rozhovoru úřad vinil, že Česko má na stole „nabídku urychlené dodávky (Patriotů), ale bojkotuje ji“. Obrana to popřela.

Zajímavé je ale to, že ministerstvo obrany veřejně připustilo, že má Česko o výkonný Patriot zájem – a také to, že po více než půl roce nemá Praha od americké strany

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Armáda ČR

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější