Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Slovenské volby jsou pro Rusko velmi důležité, říká odborník na extremismus Mareš

Robert Fico s předsedou Republiky Milanem Uhríkem v srpnu nahráli společné video, ve kterém lidi vyzývali k referendu o předčasných volbách a děkovali si za pomoc při sbírání podpisů. Foto: Facebook Směru
Robert Fico s předsedou Republiky Milanem Uhríkem v srpnu nahráli společné video, ve kterém lidi vyzývali k referendu o předčasných volbách a děkovali si za pomoc při sbírání podpisů. Foto: Facebook Směru

Propadnou Slováci Rusku a fašismu? Lze vůbec jeden z politických subjektů, které patrně po předčasných volbách utvoří novou Národní radu, hnutí Republika, označit za fašistický? Jaký je rozdíl mezi kotlebovci a Republikou? A proč se mainstreamové strany spojují s extremistickými? Předvolební situaci na Slovensku vysvětluje odborník na extremismus, profesor Masarykovy univerzity v Brně Miroslav Mareš.

V rozhovoru mluví i o tom:

  • zda hnutí Republika považuje za neofašistické;
  • jak se Směr zradikalizoval a zda je extremistickou stranou;
  • jak vnímá spolupráci Republiky a Směru;
  • proč je pro Rusko důležité, jak dopadnou slovenské předčasné volby.

Jak vnímáte snahu o přerod ve straně Republika (slovenské nacionalistické hnutí, které ze strany Hlas lidu přejmenovali a přetvořili odpadlí poslanci jiné nacionalistické strany LSNS Mariana Kotleby, pozn. Deníku N)? Zelená stranická trička vyměnili za obleky a kravaty, vlakové hlídky za soutěže ve vaření guláše a sbírání odpadků.

Jde jim o to stát se přijatelnými koaličními partnery. Habitus postfašistické LSNS pro ně už nebyl atraktivní a nesliboval jim politickou budoucnost. Proto zvolili přijatelnější směřování, aby se stali akceptovatelnými partnery například pro Směr, případně i pro jiné partnery.

Zřejmě to v Republice dělají dobře, neboť jim postupně stoupají preference a jako jedna z mála stran má v podstatě jistotu, že bude v parlamentu. Z vašeho pohledu – je možné, aby se strana „očistila“ od starých extremistických hříchů a prezentovala se jako klasická politická strana?

Ve

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Rusko

Slovenské volby

Slovensko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější