Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zkušenosti mám z řízení školek. Přeběhlíka dojednala ODS, s TOP 09 si velmi rozumíme, říká nová starostka Prahy 4 z ANO

Starostka Prahy 4 Irena Michalcová. Foto: ANO, Praha 4
Starostka Prahy 4 Irena Michalcová. Foto: ANO, Praha 4

Novou starostkou Prahy 4 ve středu zastupitelé zvolili Irenu Michalcovou z hnutí ANO, které zde složilo novou koalici s ODS, TOP 09 a s podporou lidoveckého přeběhlíka Josefa Svobody. Nahradila tak odvolaného Petra Štěpánka (Zelení), který největší pražskou městkou část vedl od roku 2014. Michalcová je ředitelkou čtyř mateřských škol v Praze 4, odtud chce také čerpat zkušenosti do své nové funkce. Sama v rozhovoru pro Deník N přiznává, že je politicky nezkušená, ale nebojí se, že by se stala pouhou loutkou. Ve své funkci se chce zaměřit na menší problémy, které občany trápí.

Čím si vysvětlujete úspěch v sestavování nové koalice?

Stále nevím, jestli je to úspěch. Jsem z toho pořád trochu rozklepaná. Upřímně jsem tomu do poslední chvíle nevěřila. V politice jsem krátce, přes dva roky jsem v ANO. Věděla jsem, že dohody často neplatí a lidé mění názory, což se mi teda nelíbí, takže jsem ani nevěřila, že to vyjde.

Vyjednávala jste vy?

Za ANO jsem vyjednávala já, za ODS pan Kovářík a za TOP 09 pan Hroza, což jsou nyní místostarostové.

Vy jste doteď působila v oblasti předškolního vzdělávání, vedete čtyři školky. Nebojíte se jít do politiky rovnou na tak vysokou pozici? Přeci jen budete starostkou nejlidnatější pražské městské části.

Samozřejmě, ale proto

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Praha

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější