Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Smlouvu o odměně, kvůli níž padl Fajt, měl třeba i šéf Národního divadla. Jinde to není běžné

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). Foto: ČTK
Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). Foto: ČTK

Ministerstvo kultury spolu s odvoláním ředitelů Národní galerie a Muzea umění v Olomouci podalo na obě instituce trestní oznámení. Odvolaný šéf galerie Jiří Fajt povolal právníky, bývalý olomoucký ředitel Michal Soukup zvažuje soud. Za Fajtovým koncem je smlouva, díky níž si nechal vyplatit 1,1 milionu jako odměnu. Odvolaný ředitel ale tvrdí, že mu takové řešení doporučil „vysoce postavený úředník“ ministerstva kultury.

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) na zelený čtvrtek odvolal ředitele Národní galerie Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění v Olomouci Michala Soukupa. Staněk během tiskové konference uvedl hned několik důvodů odvolání obou ředitelů a oznámil, že podal dvě trestní oznámení a třetí se připravuje.

Ministerstvo kultury Deníku N potvrdilo, že jedno trestní oznámení směřovalo na Národní galerii, druhé na olomoucké muzeum. Oficiální důvod je podezření „ze spáchání několika trestných činů na úseků hospodaření a střetu zájmu“. Server iRozhlas přinesl informaci, že trestní oznámení byla podaná přímo na Jiřího Fajta, Michala Soukupa a jeho předchůdce Pavla Zatloukala, bývalého ředitele olomouckého muzea, který stojí za prvními přípravami projektu Středoevropského fóra. Ve sporu s ministerstvem jde o to, zda mělo muzeum na projekt uspořádat architektonickou soutěž.

Oba bývalí ředitelé Muzea umění Olomouce trestní oznámení odmítají. „Co bych měl říct k tomuto ministrovi, který dehonestuje Muzeum umění Olomouc jako instituci, dehonestuje všechny lidi, kteří pracují nebo pracovali v nejlepší míře a s nejlepším svědomím a vědomím pro český stát. Jaké jsou za tím úmysly pana ministra Staňka, nevíme, ale určitě se budeme bránit právní cestou,“ řekl odvolaný ředitel Soukup.

„Ministerstvo nezveřejnilo, v čem jsem měl jako ředitel Muzea umění pochybit. Nicméně to vypadá, že se jedná o cenu pozemků pro Středoevropské fórum. Bylo by jednodušší, ale mediálně určitě méně zajímavé, kdyby se pan ministr Staněk a jeho lidé podívali do šanonů na ministerstvu kultury, kde jsou všechny smlouvy schválené ministerstvem kultury i s doložkami ministerstva financí. Tím by celá tahle uměle nafouknutá bublina splaskla. Víc k tomu nemám co dodat, protože oficiálně jsem zatím žádné vyrozumění nedostal a nikdo mě ani nekontaktoval,“ říká Zatloukal.

U Národní galerie ministerstvo vypracovalo právní rozklad celého problému, který zveřejnilo na svém webu. U olomouckého muzea se právní rozklad teprve připravuje. Prozatímní verze je, že odvolaný ředitel Soukup „ignoroval výtky a zjištění kontrolních orgánů ministerstva kultury a aktivně nezjednal jakoukoliv nápravu ve věci ukončení smlouvy s architektonickým studiem DI5, kde hrozí velká škoda prostřednictvím soudního řízení, stejně, že zamlčel zřizovateli dlouhodobý předražený nákup jednotlivých parcel pozemků pro budoucí areál projektu Středoevropského fóra v Olomouci,“ uvedlo ministerstvo.

Soukup se v rozsáhlé výpovědi pro Deník N proti tomuto nařčení ohradil. „Byl jsem odvolaný za to, že jsem chtěl po ministrovi, aby nás k vypsání soutěže pověřil písemně. To pověření nemám dodnes,“ řekl Soukup. Ministr se ani po několika urgencích k jeho tvrzení nevyjádřil. Soukup zvažuje podání žaloby na ministerstvo kultury.

Střet zájmu

Klíčovým důvodem pro podání trestního oznámení a odvolání Jiřího Fajta je podle ministra smlouva, díky níž měl Fajt dostat 1,1 milionu korun za autorskou a kurátorskou činnost v rámci oslav 100 let od založení Československa.

Fajt tvrdí, že na tuto odměnu měl nárok, protože autorská činnost nespadá pod činnost manažerskou, za kterou je v rámci svého působení v Národní galerii placen. Bývalý ředitel, který přišel do Národní galerie z univerzity v Lipsku, zároveň doplnil, že jeho plat v Čechách je procentuálně nižší než jeho původní plat v Lipsku.

Podle ministerstva kultury jde nejen o střet zájmů, ale zároveň o protiprávní jednání, kdy si Fajt nechal peníze vyplatit na základě neplatné smlouvy. Tu totiž podepsala jeho podřízená, která smí podle vnitrogalerijních směrnic podepisovat smlouvy pouze do výše půl milionu korun. Odměnu měl Fajtovi navíc schválit nadřízený orgán, tedy ministerstvo kultury, což se podle Staňka nestalo.

Fajt ale odmítl, že by si odměnu vyplatil bez vědomí resortu. „Způsob mého odměňování

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Středoevropské fórum v Olomouci

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější