Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Fiala se střetl s Babišem. „Řízení vlády přenechte hejtmanovi Kubovi,“ řekl šéf ANO

Premiér a předseda ODS Petr Fiala (vlevo) a předseda hnutí ANO Andrej Babiš pózují pro fotografy před začátkem diskuzního pořadu Partie Terezie Tománkové, 4. června 2023. Foto: Michal Kamaryt, ČTK
Premiér a předseda ODS Petr Fiala (vlevo) a předseda hnutí ANO Andrej Babiš pózují pro fotografy před začátkem diskuzního pořadu Partie Terezie Tománkové, 4. června 2023. Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS) v nedělní partii na CNN Prima News řekl, že vládní konsolidační balíček předloží koalice do Sněmovny v současné podobě a že návrh podporuje všech pět vládních stran. Oznámil to během duelu s šéfem nejsilnější opozičního hnutí ANO Andrejem Babišem. Lídři stran se takto utkali poprvé od sněmovních voleb v roce 2021.

Vláda představila podobu balíčku za bezmála 150 miliard na začátku května. Slibuje si od něj snížení státního deficitu, který by bez těchto opatření byl podle kabinetu v příštím roce o 94 miliard vyšší, v roce 2025 dokonce o 148 miliard. Ve Sněmovně se ho premiér chystá začít projednávat již příští týden.

Vzhledem k tomu, že opozice s podobou úspor a nových daní nesouhlasí, lze očekávat výjimečně dlouhou a podrobnou debatu. „Vždyť jste zradili lidi, vy je ženete do chudoby,“ prohlásil mimo jiné o chystaných změnách Babiš.

Koalice za balíčkem stojí, říká Fiala

Vedle opozice se však objevily kritické hlasy i z řad vládních stran. Části poslanců vadí třeba zvýšení daní na noviny nebo růst měsíční renty exprezidentů Miloše Zemana a Václava Klause z 50 000 na 102 000 korun. Premiér nicméně říká, že koalice bude jednotná.

„Rezorty vznášejí připomínky a návrhy, to je v pořádku. Ale celá koalice a politická reprezentace, která zastupuje našich pět politických stran, stojí za konsolidačním balíčkem. Budeme ho v této podobě prosazovat a schválíme ho v této podobě, protože je to nutné pro budoucnost České republiky,“ řekl Fiala. Připustil, že opatření jsou těžká, nepopulární.

„Není to jednoduché, ale nemůžeme žít s těmito dluhy, s těmito deficity. Za tím si stojím, že opatření jsou vyvážená, jsou rozumná, nadměrně nezatěžují nějakou sociální skupinu,“ dodal.

Fiala argumentuje tím, že je třeba srovnat státní deficit. „Bojujeme za to, abychom se dostali do dobrých čísel, aby se tato země neocitla v krachu, abychom s tím zadlužením, které budou platit děti a vnuci, něco udělali,“ vysvětloval Fiala důvod utahování státních výdajů, propouštění státních zaměstnanců a zvyšování některých daní.

Podle Babiše má Česko „skvělé finance a bankrot nehrozí“

Hnutí ANO už ovšem předem avizovalo, že kabinetu při schvalování změn nepomůže. Bude jednat spíše naopak, jak plyne ze slov šéfky jeho poslaneckého klubu Aleny Schillerové a také z dnešních kritických vyjádření Andreje Babiše na CNN Prima News.

Schillerová v televizi Nova řekla, že nepodpoří žádné zkrácení lhůt pro projednání úsporného balíčku v dolní komoře. „S žádným procesním přístupem, který by koalici zjednodušil projednání daňového balíčku, určitě nebudu souhlasit,“ poznamenala s tím, že má podporu poslanců ANO. „Budeme mluvit k věci,“ dodala.

Babiš během svého prvního velkého vystoupení poté, co prohrál v druhém kole prezidentské volby, několikrát opakoval, že současná vláda je asociální, kritizoval ji a navrhoval změnu ministrů i premiéra, na jehož místo by dosadil člena ODS a jihočeského hejtmana Martina Kubu.

„Tato vláda nemá ráda lidi, zdanila je inflací a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Konsolidační balíček

Veřejné finance

Vláda Petra Fialy

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější