Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vaše dítě vysedává u počítače a hodiny hraje hry. Kdy zakročit a jak to udělat?

Taky z tabletů v rukou svých dětí šílíte? Ilustrační snímek: Adobe Stock
Taky z tabletů v rukou svých dětí šílíte? Ilustrační snímek: Adobe Stock

Vaše dítě hraje. Vášnivě a často. Představa, že mu počítačové hry zakážete nebo budete naopak čekat, až se jich přesytí, a tím problém vyřešíte, je naivní. Jak se postavit k dětskému hraní na počítači a kdy zpozornět?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Zná to většina rodičů. Vaše dítě vysedává před monitorem počítače a hodiny hraje hry, kterým nerozumíte a vlastně ani nevíte, jestli jim rozumět chcete. Jakmile váš potomek zapne počítač, nevidí, neslyší, zapomene i na to, že má hlad, natož na to, že by měl plnit nějaké povinnosti. Hraje s lidmi, které jste v životě neviděli, a vypadá to, že seznam jeho životních priorit se smrskl na jedinou položku – počítačové hry.

A vy si najednou vůbec nejste jistí, jestli má hraní ještě pod kontrolou. Chápete, že většina jeho vrstevníků je na tom podobně, a nechcete ho vyčleňovat z kolektivu, ale zároveň byste si náplň jeho volného času představovali výrazně jinak.

Co je ještě normální, kdy už byste měli zakročit a jak čas před monitorem regulovat, aby to nebylo kontraproduktivní?

Zákazy nic nevyřeší

V roce 2019 zveřejnilo Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti závěry výzkumu, který mapoval hraní počítačových her mezi dětmi a mladistvými. Mimo jiné z něj vyplynulo, že sedmnáct procent dospívajících ve věku mezi 11 a 19 lety tráví hraním digitálních her čtyři a více hodin denně. V průměru potom dospívající hrají 1,6 hodiny v pracovní den a o víkendu 2,37 hodiny.

Zdá se vám to moc? Nebo naopak málo? Na tom, kolik času by ideálně měly děti před monitorem strávit, se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rodina, vztahy a zdraví

V tomto okamžiku nejčtenější