Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (463. den): Přípravy pokračují – Ukrajinci vylepšili pozice u Vuhledaru, v Berďansku vybuchl přístav

Ukrajinští vojáci jedou směrem k frontovým pozicím u Vuhledaru. Foto: ČTK / AP / Libkos
Ukrajinští vojáci jedou směrem k frontovým pozicím u Vuhledaru. Foto: ČTK / AP / Libkos
  • Rusové postoupili o pár metrů v Marjince, Ukrajinci se posunuli u Vuhledaru.
  • Výbuch v berďanském přístavu.
  • Ukrajinci si užívají pomstu za rok 2014 a parodují Rusy.
  • SBU chytila ruského agenta ve vlastní armádě. Pocházel z Bachmutu.
  • Mapy dne – Marjinka, Vuhledar, rušení GPS signálu na rusko-pobaltské hranici.
  • Videa dne – ukrajinské Mi-24; jak si Rusové představují osvobození; ničení zařízení na vedení radioelektronického boje.

Informace v tomto textu jsou souhrnem událostí ze čtvrtka 1. června. Situace na některých místech již může být jiná.

Rusové postoupili o pár metrů v Marjince, Ukrajinci se posunuli u Vuhledaru. V Bachmutu a jeho okolí boje ustaly. Ve čtvrtek o tom hovořil i ukrajinský generál Olexander Syrskyj, podle kterého jde o krátkou přestávku, než se věci opět rozeběhnou.

Dnes se proto podíváme na dvě místa bojů, která jsou relativně blízko sebe a ve čtvrtek tam došlo ke změnám – Marjinka a Vuhledar.

O Marjince už byla řeč mnohokrát; Rusové ji zcela zničili a boje se nyní vedou jen o zbořeniště. Zhruba desetitisícové město bylo před 24. únorem 2022 rozděleno zhruba na dvě poloviny. Takový byl výsledek bojů, které začaly v roce 2014. Ukazuje to mapa níže. Fialová část znázorňuje část okupovanou Rusy před začátkem invaze. Od té doby se snaží obsadit zbytek, ale za 15 měsíců velmi těžkých bojů obsadili pouze červené části. Vyšrafované části jsou územím nikoho, žluté plochy stále ovládají Ukrajinci.

Jak je vidět ze samotného města, tedy jeho pozůstatků, zůstává jim už jen zlomek. Ale ještě jednou, rok a čtvrt ruských útoků znamenal postup o stovky metrů. Na jednom místě překonali 2,7 kilometru, což je maximum v této oblasti.

Pro Rusy je Marjinka aktuálně důležitá v tom, že po Bachmutu mohou oznámit dobytí dalšího města. V žádném jiném nejsou k „vítězství“ tak blízko. Ruská vojenská televize Zvezda včera dokonce uvedla, že „vrchní velitel Putin“ dal vojákům rozkaz Marjinku dobýt. Během pátku se objevily informace, že tam byli nasazeni Čečenci. Jelikož propaganda zapojila i Putina, zdá se, že si je jistá úspěchem.

I kdyby Marjinka definitivně padla, potenciálně důležitější věci se ve čtvrtek děly přibližně o 25 kilometrů jižně v oblasti Vuhledaru. Důležitější, protože v nejbližších týdnech budou Ukrajinci útočit a novinka se týká místa, které se nabízelo jako jedno z nejvýhodnějších.

U Vuhledaru utrpěli Rusové

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Komentáře, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější