Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Fotogalerie: Jak vznikala Česká soda

Milan Šteindler a David Vávra v seriálu Česká soda. Foto: Česká televize
Milan Šteindler a David Vávra v seriálu Česká soda. Foto: Česká televize

„Počkejte, našel jsem v garáži ještě nějaké nepublikované fotografie z České sody, pošlu vám je,“ hlásí producent České sody Fero Fenič. Nabízíme tedy čtenářům neopakovatelnou možnost nahlédnout, jak vznikaly skeče kultovního satirického pořadu, který se poprvé vysílal právě před třiceti lety.

4. června 1993 Česká televize odvysílala první díl České sody. Netušila, jaký fenomén tím spouští, ani to, jaké problémy si přivodí.

Kreativní producent pořadu Čestmír Kopecký v našem textu vzpomíná třeba na to, jak se moderátorovi počasí Jánu Zákopčaníkovi nelíbilo jeho zobrazení v seriálu, či na soudní spor s Petrou Černockou.

Nakonec vzniklo v letech 1993 až 1997 celkem šestnáct epizod (včetně silvestrovských sestřihů), a v letech 1998 až 2000 už pod jiným názvem dalších devět.

„Česká soda potvrzuje to, co Michael Palin z Monty Pythonů nedávno říkal, když se ho ptali, který národ je na světě nejvtipnější – Britové a Češi neznají na rozdíl od některých jiných národů v humoru žádný strop,“ říká Kamila Zlatušková, zakladatelka a ředitelka mezinárodního festivalu seriálové tvorby Serial Killer.

A jak seriál samotný vznikal? Podívejte se na dosud nepublikované fotografie z jeho natáčení, které pro Deník N okomentoval Fero Fenič.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Televize

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější