Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Knihkupec čelil kvůli podpoře Ukrajiny úbytku zákazníků, teď je zavalený objednávkami z celého Česka

Knihkupec Jan Becher. Foto: Archiv Jana Bechera
Knihkupec Jan Becher. Foto: Archiv Jana Bechera

Jan Becher deset let provozuje knihkupectví v centru Frýdku-Místku. Roky se mu dařilo, od loňska však přišel o pětinu zákazníků. Podle něj za to částečně může jeho otevřená podpora Ukrajiny, která některé zákazníky popuzuje. Jeho příběh však má nečekané vyústění.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Knihkupec řekl Deníku N, že mu lidé strhávají z výlohy nápisy v ukrajinštině a vlajky napadené země.

„Na nápisu, který tam vždy vrátím, stojí: ‚Vážení Ukrajinci, je zde sleva 15 %. Ukrajina zvítězí, sláva Ukrajině. Ruská válečná lodi, jdi do prdele‘,“ popisuje Becher, který loni objednal množství ukrajinských knih.

Od vypuknutí války přišel podle svých slov zhruba o 20 procent zákazníků, kvůli čemuž měl obavy z budoucnosti. Úbytek nakupujících přičítá zejména právě tomu, že se jednoznačně postavil za napadenou zemi.

„Někteří zákazníci to nechtějí říct a jenom přestali chodit, jiní nám ale řekli, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pozitivní zprávy

Ruská válka na Ukrajině

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější