Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Česká soda slaví třicátiny. Mohl by pořad, kterému se „může smát jenom choromyslný mozek“, pokračovat?

Milan Šteindler a David Vávra v České sodě. Foto: Česká televize
Milan Šteindler a David Vávra v České sodě. Foto: Česká televize

Vložky Jauways z pravého bodláčí. Karel Gott, který si připadá jako Ronald Reagan. Škoda Henlein. Zpívánky s politikem a disidentem Václavem Bendou. Kultovní satirický pořad Česká soda 4. června slaví třicet let od televizní premiéry prvního dílu. Dnes je připomínkou, že doba se změnila.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Václav Klaus, který do studia přináší seznamy homosexuálů, ještě teplé. Koncentrákovaná síla enzymů v pracím prášku pro praní na 1940. Židičáky. Miloš Zeman neoprávněně užívající písmeno Z ve svém příjmení. A několik set borovic a smrčků dodaných na polský trh, byť by Poláci raději jedli…

Jak naznačuje letmý výběr scének a vtipů, z nichž lze všechny dnes dohledat na YouTube, shrnout, o čem a jaký byl pořad Česká soda, není snadné. V jednotlivých epizodách, kterých pro Českou televizi vzniklo v letech 1993 až 1997 celkem šestnáct (včetně silvestrovských sestřihů), a v letech 1998 až 2000 už pod jiným názvem dalších devět, se mísí satira s parodií.

Do mnohdy kontroverzního pořadu se vešly debaty, rozhovory, zpravodajský blok, reklamy, hudební hitparáda, vědomostní soutěž i jazykové lekce. Herce doplňují neherci, často objevení na chodbách Kavčích hor (například producentka Soustružníková jako

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Televize

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější