Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Vytváření balíčku Stanjura zvládl, koalici ale mohou ohrozit neplánované škrty

První místopředseda ODS Zbyněk Stanjura. Foto: Adam Hecl, Deník N
První místopředseda ODS Zbyněk Stanjura. Foto: Adam Hecl, Deník N

Po představení konsolidačního balíčku zavládl mírný optimismus. Vláda nastavila trajektorii úspor a její členové se plácali po ramenou. Realita ale tak jednoduchá není. Schodek rozpočtu se nadále rekordně prohlubuje a ministr financí chystá další škrty. Kolegům za zády.

Dnešní dění pro vás shrnul a okomentoval Michal Tomeš.

Stanjura tahá za záchrannou brzdu

Schodek státního rozpočtu se za prvních pět měsíců dostal těsně pod částku, kterou si ministerstvo financí předurčilo pro celý rok. Letos v rozpočtu chybí již 271 miliard korun, schodek za rok 2023 má přitom dosáhnout 295 miliard.

V nominálním vyjádření se jedná o historicky nejhorší výsledek, vůči příjmům je tempo zadlužování podobné jako v roce 2021. Předloni měl český rozpočet nejvyšší schodek.

Ministerstvo financí doufá, že se katastrofa konat nebude. Odkazuje se na očekávané příjmy, například z windfall tax nebo z dividendy z ČEZ. Doputovat by měly také peníze z Evropské unie.

K tomu, aby se schodek dál neprohluboval, to ale stačit nebude. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) chce proto ještě před prázdninami přinést další balíček úsporných opatření, která by měla platit již v letošním roce.

O takovém scénáři se doposud nehovořilo, je tak přímou reakcí na aktuální situaci státního rozpočtu. A možná dokonce i na stav ekonomiky – hospodářství totiž stále stagnuje, což není dobrá zpráva.

V rozpočtu zůstává řada nejistot – mimo jiné to, zda se vládě podaří

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější