Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Bez alespoň teoretické možnosti reprodukce mi k rodině něco chybí, říká zástupce Pirátů ve Sněmovně. Richterová ho hájí

Kvůli Schneiderovi došlo mezi Richterovou a jejími kolegy k prvnímu doložitelnému názorovému střetu v roce 2020. Foto: Prokop Vodrážka, Deník N
Kvůli Schneiderovi došlo mezi Richterovou a jejími kolegy k prvnímu doložitelnému názorovému střetu v roce 2020. Foto: Prokop Vodrážka, Deník N

Piráti do sněmovní komise pro rodinu a rovné příležitosti vyslali Jana Schneidera, který v oblasti manželství pro všechny zastává spíše konzervativní postoje. Před časem například prohlásil, že manželství je pro něj svazkem muže a ženy uzavíraným primárně za účelem založení rodiny, ačkoli Piráti dlouhodobě prosazují zrovnoprávnění svazků homosexuálních párů. Část strany Schneiderovo angažmá kritizuje už delší dobu. Poslankyně Olga Richterová, která s ním dlouhodobě spolupracuje, to musela opakovaně vysvětlovat.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Členem sněmovní Stálé komise pro rodinu a rovné příležitosti se Schneider stal loni na podzim právě díky poslankyni a místopředsedkyni dolní komory Richterové. Piráti jím nahradili jejich bývalou kolegyni Magdalenu Opletalovou, která ze strany odešla kvůli názorovým neshodám.

Jednotlivé sněmovní kluby vysílají do podobných komisí své poslance, aby reprezentovali jejich programy. Funkce je neplacená, zmíněná komise má aktuálně šestnáct členů.

Schneider se v sídle pirátských zákonodárců na Malé Straně neobjevil zničehonic. V politice se pohybuje minimálně od roku 2006, kdy byl zastupitelem za ODS na pražském Spořilově. V roce 2013 občanské demokraty opustil po vnitrostranických sporech, kterých se aktivně účastnil.

Tento bývalý dlouholetý pražský občanský demokrat není ani poslanec, ani člen Pirátské strany, nýbrž jejím registrovaným příznivcem. Minimálně v oblasti, která se dotýká sňatků homosexuálů, jsou jeho teze vzdálené programu Pirátů, kteří prosazují co nejvstřícnější, nejotevřenější a rovnocenný přístup ke queer párům.

„Bez reprodukční možnosti mi k rodině něco chybí“

Například ve dva roky starém dvojrozhovoru pro časopis Sociální služby –⁠ ve kterém Schneider vystupoval spolu s předsedkyní Aliance pro rodinu Janou Jochovou –⁠ se prezentoval jako kritik rozšíření manželství pro homosexuální páry. Manželství je podle jeho názoru

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

LGBTQ

Praha

Sněmovna

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější