Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Jsme tu pro každého, kdo chce zažít něco nevšedního.“ Nebojte se nudy, Pražské Quadriennalle láká na velmi živý zážitek

Markéta Fantová. Foto: Kryštof Kalina
Markéta Fantová. Foto: Kryštof Kalina

„Návštěvník kolikrát ani nebude vědět, co je předem připravené, a co je součást života,“ láká umělecká ředitelka festivalu Pražské Quadriennale na letošní ročník. Co si letos nenechat ujít a čím má akce šanci oslovit širší veřejnost? Ponořte se do zážitku, Pražské Quadriennale scénografie a divadelního prostoru se dotkne všech vašich smyslů.

Už 8. června se Praha stane epicentrem toho nejzajímavějšího, co se právě teď odehrává na poli scénografie a divadelního designu po celém světě. Umělecká ředitelka festivalu Pražské Quadriennale (PQ) Markéta Fantová prozrazuje detaily o festivalu, který potrvá až do 18. června a oživí prostory Holešovické tržnice, Veletržního paláce i budovu a okolí DAMU.

V rozhovoru se dočtete:

  • čím má festival šanci zaujmout veřejnost;
  • proč virtuální realita nemá v divadelním světě šanci;
  • proč se organizátoři snaží na PQ nezvat umělecké celebrity
  • a jak těžké je obhájit existenci festivalu.

Markéta Fantová je ředitelkou PQ od roku 2016, k festivalu ale měla blízko již odmala. Její tatínek se na něm podílel jako architekt a její dědeček František Tröster byl významný československý scénograf, zakladatel první katedry scénografie na světě při pražské DAMU.

Pamatujete si, co vás jako malou na scénografii nejvíc uhranulo?

Rozhodně mi učarovala. Dědeček zemřel čtyři roky před mým narozením, takže jsem ho bohužel nestihla poznat. Jeho nákresy ale zůstaly skoro netknuté v domě, kde jsem strávila dětství. Kreslil pastelem na velkoformátové černé čtvrtky a měl takovou krásně snovou techniku. Když jsem si návrhy prohlížela, připadala jsem si jako ve snu.

Jako malá jsem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Divadlo

Mladá kritika

Rozhovory

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější