Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Říkají jim ukrajinský Mosad. Proč si na Západě myslí, že za útoky v Rusku stojí Kyjev a jeho tajné služby

Požár v sevastopolském přístavu na Ruskem okupovaném Krymu, údajně způsobený dronem. 24. 4. 2023. Foto: Eyepress via Reuters
Požár v sevastopolském přístavu na Ruskem okupovaném Krymu, údajně způsobený dronem. 24. 4. 2023. Foto: Eyepress via Reuters

Ukrajinci podle experta Marka Galeottiho špionážní válku nad Rusy vyhrávají. Kyjev tvrdí, že se aktivně snaží i o atentát na Vladimira Putina.

Boj na Ukrajině neprobíhá jen konvenčními silami, ale je to i souboj mezi ukrajinskou a ruskou tajnou službou. Stala se z něj válka ve válce, v níž mají zatím navrch Ukrajinci.

V Times o tom napsal britský expert na Rusko Mark Galeotti. Podle jeho mínění je ukrajinská vojenská tajná služba zodpovědná i za útoky v Rusku: za zavraždění dcery propagandisty, za vraždu agresivního proruského vojenského blogera a za útoky drony na Kreml.

GRU vs. HUR: jedna tradice, dva odlišné přístupy

Podle dalšího britského pozorovatele a akademika, který se specializuje na Rusko a jeho tajné služby, si Ukrajina velmi dobře počíná ve vojenské špionáži, kde proti sobě stojí známá ruská GRU (Hlavní správa rozvědky) na jedné straně a ukrajinská HUR (rovněž Hlavní správa rozvědky) na druhé straně.

„Na papíře jsou dodnes stejné, mají špiony v zahraničí, analytiky doma a – reflektujíce jejich sovětské dědictví, způsobené touhou Kremlu vyrovnat váhu KGB – kontrolují tisíce speciálně vycvičených komand známých jako Specnaz. V praxi ale jejich operační kultury fungují jinak,“ popisuje Galeotti.

Jejich porovnáním chce ukázat, jak se zpravodajské organizace obou zemí „odklonily od společných kořenů a jak ukrajinská představivost a iniciativa, alespoň zatím, převyšují ruskou disciplínu a hierarchii“.

GRU se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější