Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Běloruskému exilovému ministrovi v Praze vykradli auto. Tajné služby prověřují, zda za tím není KGB

Běloruský opoziční politik z exilové vlády Valerij Sachačšik se senátorem Pavlem Fischerem. Foto: archiv Valerije Sachačšika
Běloruský opoziční politik z exilové vlády Valerij Sachačšik se senátorem Pavlem Fischerem. Foto: archiv Valerije Sachačšika

Ministrovi obrany běloruské exilové vlády Valeryji Sachaščykovi vykradli při návštěvě Prahy auto, ze kterého podle jeho vyjádření zmizely i dokumenty. Politik tvrdí, že za krádeží může stát běloruská tajná služba KGB pracující pro diktátora Alexandra Lukašenka. Případem se kromě policie podle zjištění Deníku N zabývají české zpravodajské služby.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Běloruský opoziční politik Valeryj Sachaščyk, který je ministrem obrany v běloruské exilové vládě, zavítal minulý týden do Prahy. Účastnil se tady několika schůzek a konference o budoucnosti Běloruska.

Sešel se třeba se senátorem Pavlem Fischerem a podle svého vyjádření zveřejněného v telegramovém kanálu uzavřel v Česku několik dohod o spolupráci v oblasti bezpečnosti. Například o výměně informací z Běloruska.

Jenže v době jeho pátečních schůzek v Senátu Sachaščykovi někdo vykradl auto a odnesl z něj dvě tašky s 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Bělorusko

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější