Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pochybná humanitární organizace, která se zastala Babiše, dluží komunistům za nájem

Sídlo Mezinárodního dětského kříže. Foto: Prokop Vodrážka, Deník N
Sídlo Mezinárodního dětského kříže. Foto: Prokop Vodrážka, Deník N

Údajná humanitární organizace Mezinárodní dětský kříž, kolem které se v minulých dnech objevila řada pochybností, dluží peníze Komunistické straně Čech a Moravy. Neziskovka, která se v článku na serveru Lidovky.cz zastávala premiéra Andreje Babiše, totiž již několik měsíců nezaplatila nájemné za pronájem sídla, které leží v centru Prahy v budově patřící komunistické straně.

„Sídlí u nás už mnoho let a nyní dluží nájemné za řadu měsíců. Chceme se s ní sejít, abychom to řešili, protože už jednou měli splátkový kalendář. Hrozí, že nájem strana vypoví, pokud se to nějak nevyřeší,“ řekl redakci nejmenovaný zdroj z centrály komunistické strany.

Kolik činí dlužná částka, KSČM nechce zveřejnit. „Je pravdou, že Mezinárodní červený (sic!) kříž má smlouvu na pronájem kancelářských prostor v budově ÚV KSČM. Rovněž eviduji problém v platební morálce. Zatím se to řeší jako interní záležitost a nerad bych v současné době poskytoval komukoliv více informaci. S paní Horákovou (prezidentkou organizace) po osobním setkání budeme hledat cestu k nápravě,” řekl Deníku N Václav Ort, místopředseda strany pro ekonomiku a hospodářskou činnost.

Komunistická strana chce nyní podle dalšího člena vedení s Mezinárodním dětským křížem jednat, to se ale zatím nedaří. „Paní Horáková se s námi nyní nemůže sejít, protože nám tvrdí, že je mimo republiku a pomáhá dětem ve světě,” dodal zdroj.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Mezinárodní dětský kříž

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější