Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nemůžeme jinak než vyhlásit Putinovi válku. Jak ruský odboj pálí trávu a vykolejuje vlaky

Jednou z větších diverzních akcí, ke které se hlásí ruští partyzáni, je vykolejení nákladního vlaku na Rusy okupovaném Krymu 18. května 2023. Foto: Reuters
Jednou z větších diverzních akcí, ke které se hlásí ruští partyzáni, je vykolejení nákladního vlaku na Rusy okupovaném Krymu 18. května 2023. Foto: Reuters

Ruští partyzáni, jak se současný odboj proti Putinovu režimu někdy nazývá, tvrdí, že to, jak je vykreslují Putinovy tajné služby, je obraz zcela falešný. Oni prý pracují zadarmo, sami, bez napojení na Ukrajinu i bez alkoholiků a bezdomovců.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Lokomotiva jede rozvážně, ne moc rychle, protože to stav ruských tratí ani nedovoluje. Jsou čtyři hodiny ráno a cisterny napěchované plynem a benzinem poslušně jedna za druhou míří do stanice Uljanovsk-2. Už je to jen pár kilometrů. Jenže se ozve zlověstný zvuk, skřípění, rány jako z děla a pak ticho.

Dva vagony sjely z trati. Celá vlaková souprava se nakloní a v téhle poloze vyčkává, až na místo přijedou havarijní služby. Odborníci se znaleckým okem podívají na koleje a vidí: někdo je důmyslně poškodil. Diverze.

Šuškanda našla odezvu v médiích. Ovšem za několik hodin přichází verze Vyšetřovacího výboru Ruska: na vině jsou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější