Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Fandění fotbalu je součástí naší kultury, opovrhovat jím může být jen intelektuální leností

Na fanoušky se mnozí dívají spatra, často jde ale o projev kulturního snobismu. Ilustrační foto: ČTK
Na fanoušky se mnozí dívají spatra, často jde ale o projev kulturního snobismu. Ilustrační foto: ČTK

Komentář Ondřeje Štindla: Tuzemská kulturní veřejnost ráda ohrnuje nos nad fotbalovými fanoušky. Ne že by si to projevy některých z nich nezasloužily. Fandění fotbalu je ale také součástí nějaké kultury, té, řekněme, proletářské. A to, že z větší části zanikla, přispívá k odcizení a dezorientaci části lidí z nižších tříd. Opovržení ani přezíravé „výchovné“ snahy to zlepšit nemohou.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Skončila fotbalová liga a nedopadlo to dobře, nebudeme si to zastírat. Celoživotní, byť spíš vlažný, slávista to nemůže vidět jinak. Sparťani budou zas vylézat z děr, řekl mi o víkendu přítel, jinak člen ezoterického společenství fanoušků Viktorie Žižkov. A taky že vylézají. Jistě, pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí, o tom není sporu. Ale někdy si na to člověk prostě musí počkat. Tak za rok. Snad. Abychom si rozuměli. Já vím, že i sparťani jsou lidé jako všichni ostatní, dobří, zlí a všechno mezi tím. Dokonce mezi nimi mám, jak se dnes rádo zdůrazňuje, řadu přátel. Ale v určitém kontextu o nich jinak mluvit nemohu – vlažnost nevlažnost. Je to, řekl bych, věc kultury.

Vztah fotbalu a kultury, respektive takzvané kulturní veřejnosti, je značně rozporný a v čase se proměňuje. V dávných časech mého mládí bylo pro jinocha, který rád stavěl na odiv svou domnělou zorientovanost v hudbě či literatuře, poněkud žinantní dát v cool společnosti najevo, že ho zajímá taky fotbal, ta zábava pro nekulturní masy. Výjimkou v tom ohledu byl český underground. Po revoluci se to změnilo, jistá míra fanouškovství se stala únosnou i v intelektuálních kruzích.

Dokonce je dnes, dalo by se říct, trochu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Názor

Komentáře, Sport

V tomto okamžiku nejčtenější