Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Válečná stezka: Katastrofa v Kachovce jako symbol bezohlednosti celé agrese. A ofenziva se dala do pohybu

Satelitní snímek z produkce Planet Labs PBC ukazuje, že voda se zničenou přehradou valí na několika místech. Foto: ČTK/AP
Satelitní snímek z produkce Planet Labs PBC ukazuje, že voda se zničenou přehradou valí na několika místech. Foto: ČTK/AP

Přinášíme přehledné sedmidenní shrnutí nejdůležitějšího dění v ruské agresi proti Ukrajině. Ofenziva ukrajinské armády se podle všeho rozbíhá, i když jsme zatím neviděli její hlavní nápor. A zničení Kachovské přehrady jako by symbolizovalo bezohlednost celé ruské agrese proti Ukrajině. Dopady zničení přehrady budou trvat desítky let.

Válečná stezka je úterní formou newsletteru Pointa N. Má nadčasovou podobu a zasazujeme v ní do kontextu hlavní události, které válečné dění v současnosti ovlivňují. Na týdenní bázi se doplňuje s denním přehledem nesoucím název Vývoj bojů.

Věnujeme se i neotřelým úhlům pohledu, možným dalším scénářům vývoje či technice v centru pozornosti. Každý týden přinášíme tip na sbírku či projekt, jímž lze napadené Ukrajině pomoci.

Nejdůležitější dění

Ofenziva zřejmě začala: Na řadě míst fronty jsou hlášené – a někde i potvrzené – ukrajinské útoky a (prozatím nevelké územní zisky). Je to v souladu s předpoklady, že Ukrajinci nevyšlou úplně znenadání na zteč jeden obří útok, ale že budou ruskou obranu zaměstnávat na různých místech, dokud někde nevytvoří podmínky, aby tam vrhly hlavní síly.

Ukrajinci v posledním týdnu mírně postoupili u Vuhledaru (malého města nedaleko Doněcku), což vzbudilo úvahy o možném postupu na Volnovachu a její železniční uzel – jediný, který po zemi a po kolejích spojuje Rusy okupovaná území Ukrajiny s Ruskem.

Rusy dále zatlačili u Bachmutu, což může

Pointa N

Ruská válka na Ukrajině

Ukrajina

Komentáře, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější