Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rusové se stydí, Čína festival bojkotuje. Čínské ani ruské filmy letos v Karlových Varech neuvidíte

Meng Sie zasedne letos v porotě soutěže Proxima. Foto: KVIFF
Meng Sie zasedne letos v porotě soutěže Proxima. Foto: KVIFF

Programové oddělení karlovarského filmového festivalu vybíralo letos z bezprecedentního množství 2000 filmů, což je podle uměleckého ředitele festivalu Karla Ocha nárůst oproti předchozímu roku o 400 snímků. Mezi přihlášenými filmy bylo i několik filmů z Ruska a Číny, nakonec ale ani jeden do programu nepronikl.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Ruských filmů jsme letos měli přihlášených jen pár,“ potvrzuje Karel Och s tím, že ruští filmaři se z festivalového světa stáhli pravděpodobně kvůli probíhající válce na Ukrajině. „Asi se stydí za zvěrstva, která tam ruská strana páchá,“ domnívá se Och.

Podle něj se nicméně mezi přihlášenými filmy objevilo několik ruských snímků od nezávislých produkcí, ani ty se ale nakonec do programu nedostaly.

U čínských filmů nastala poněkud jiná situace. Festival jich do programu přijal hned několik, včetně debutového celovečerního snímku čínského režiséra Ču Ťieho (Zhu Jie) nazvaného Clap Your Hands. Nejde o nikterak politický film, vypráví o ženě dělnici, která kvůli nemoci své dcery obětuje vlastní kariéru.

Film měl být uveden mezi dvanácti snímky v hlavní festivalové soutěži, nakonec tu ale oproti minulým letům bude filmů jen jedenáct. Kvůli „zhoršení vztahů mezi

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Karlovarský filmový festival

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější