Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Osud státních zástupců bude v rukou Benešové. Návrh už jí připravil Kněžínek, může ale oprášit i svůj vlastní

Bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Foto: ČTK
Bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Foto: ČTK

Je to návrh, na kterém pracovalo už několik ministrů spravedlnosti. Téměř hotovou novelu zákona o státním zastupitelství má i odcházející ministr Jan Kněžínek (za ANO), její další osud ale ponechal na své nástupkyni. Ostatně, Marie Benešová má nejen zkušenost s ministerstvem spravedlnosti, ale i s přípravou změn na státních zastupitelstvích, sama totiž novelu předložila na konci svého působení ve vládě Jiřího Rusnoka.

Novelu zákona o státním zastupitelství psal – ostatně jako několik jeho předchůdců – i současný ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO). „Předložíme změny ve státním zastupitelství pro jeho účinnější správu a posílení odpovědnosti státních zástupců,“ stojí i v programovém prohlášení vlády.

Pro jeho předchůdce to bylo zřejmě příliš velké sousto. Například ministr spravedlnosti Robert Pelikán tvrdil, že svou předlohu nepředloží kvůli obávám, jak by s ní pomocí pozměňovacích návrhů naložili poslanci. „Teď bych se velmi obával, co by se s tím zákonem stalo,“ řekl v roce 2017 v Událostech, komentářích.

To může být i jeden z důvodů, proč návrh nikdy nepředložil Kněžínek, ačkoli tvrdí, že už jej měl téměř hotový. „Návrh je v podstatě připraven, ale rozhodl jsem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější