Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nebozí čeští bestselleristé: Michal Viewegh a Radka Třeštíková bojují s láskou

Michal Viewegh a Radka Třeštíková napsali nové romány. Foto: Motto a Ikar, Koláž Deník N
Michal Viewegh a Radka Třeštíková napsali nové romány. Foto: Motto a Ikar, Koláž Deník N

Autoři českých bestsellerů mají těžký život. Zvlášť když jej téměř v přímém přenosu sdílejí na sociálních sítích a čtenáři tak mohou zjistit, že životní peripetie spisovatelů s peripetiemi jejich hrdinů vykazují nápadné podobnosti. V nových románech Michala Viewegha a Radky Třeštíkové tak bojují s láskou a životem nejen jejich hrdinové, ale i oni sami.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Vedle Patrika Hartla, Haliny Pawlowské či Aleny Mornštajnové jsou aktuálně králi českých knihkupectví zejména Michal Viewegh a Radka Třeštíková. Oběma během května, Vieweghovi v jeho úvodu a Třeštíkové na jeho konci, vyšly nové romány.

Třeštíková v domovském nakladatelství Motto (zastřešeném kolosem Albatros media) vydala román Kde jsi, když nejsi, Viewegh pak v Ikaru (zastřešeném konkurenční Euromedií) vydal titul Malý Gatsby a Carmen z Chodoriva.

Čtenáři voyeury

Slučovat hrdiny knih s jejich autory je nevhodné. Dělo se to v nedávné době například v souvislosti s novou novelou Petry Hůlové Nejvyšší karta, kdy se v některých recenzích předpokládalo, že autorka je stejně špatná feministka jako její hrdinka.

Naopak například u autofikční literatury, kterou zastupují v Česku především překladové tituly – jako v poslední době Jak se stát jiným od Édouarda Louise – je sepětí mezi autorem a jeho hrdinou velmi těsné. A pak jsou tu tituly kdesi na půli cesty mezi realitou a fikcí, které pokoušejí čtenáře: co v nich je odrazem skutečných příběhů autorů? A co už fikce?

Ve svých životech se jistě inspirují i mnozí další spisovatelé. Ne u všech ale máme jejich soukromý život tak na očích jako právě u Radky Třeštíkové a Michala Viewegha.

Nelze se tak vyhnout

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější