Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Piráti zahájili evropské primárky. Kritiky vládního angažmá vyzve exposlanec Ferjenčík

Gabriel Kuchta, Deník N
Gabriel Kuchta, Deník N

Piráti zahájili vnitrostranické nominace pro volby do Evropského parlamentu. Do podzimu by chtěla strana rozhodnout, kdo ji do klání příští rok v červnu povede jako lídr. Už nyní se o čelnou pozici uchází pět kandidátů, jedním z nich je i bývalý poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Do čela kandidátky by se chtěli postavit všichni tři současní europoslanci – Mikuláš Peksa, Markéta Gregorová a Marcel Kolaja.

Lídr z roku 2019 Kolaja říká, že se mu během působení v Evropském parlamentu podařilo prosadit řadu věcí, na které chce navázat – přímo zmiňuje například akt o umělé inteligenci nebo zavádění protikorupčních opatření v Evropském parlamentu. „Opustit nyní Evropský parlament by pro mě znamenalo odejít od rozdělané práce, což rozhodně nechci,“ říká.

Tehdejší dvojka kandidátky Gregorová dodává, že se po letech práce v europarlamentu cítí dostatečně zkušená, aby byla lídryní právě ona.

„Tvrdá politická práce v prostředí vysoké mezinárodní politiky mě naučila vnímat odpovědnost, která z takových rozhodnutí vyplývá. A taky sebedůvěru, že dokážu takovou odpovědnost unést,“ napsala Deníku N.

Také třetí současný europoslanec Mikuláš Peksa by chtěl navázat na svou práci, a to zejména v oblasti prezentace evropské politiky. „Myslím, že i díky mně je Pirátskou stranu více vidět, takže bych rád své zkušenosti využil, abych současné dění v Bruselu zprostředkoval našim voličům,“ říká.

Kromě trojice stávajících europoslanců se mezi kandidáty objevil také Mikuláš Ferjenčík. Bývalý poslanec a předseda mediálního odboru strany dostal nominaci na lídra od ministra

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Volby do Evropského parlamentu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější