Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Moje tělo je moje – Národní galerie zve na program k výstavě Evy Koťátkové

Eva Koťátková: Moje tělo není ostrov. Foto: Národní galerie Praha
Eva Koťátková: Moje tělo není ostrov. Foto: Národní galerie Praha

Naše tělo… Často pochybujeme o tom, jestli je dost dokonalé i zda si zasloužíme přijetí, uznání a lásku druhých. Sdílené příběhy, pocity, obrazy a sny. Doprovodné programy, které zařadila Národní galerie Praha k výstavě Moje tělo není ostrov, vás provedou krajinou těla i myšlenek. Celá instalace bude k vidění pouze do 4. června 2023.

Ridina Ahmedová: Moje tělo je moje

V první části semináře představí Ridina projekty Sádlo a Moje tělo je moje a genezi jejich vzniku. Bude mluvit o svých zkušenostech s veřejným otevřením tématu body shamingu – o tom, jak se vyrovnávala s hejty, verbální agresí a s bouřlivou medializací celého, do té doby nepříliš artikulovaného tématu ve veřejném prostoru, když jako tlustá žena nahlas řekla, že i tlustý člověk si zaslouží respekt a slušné zacházení.

V druhé, interaktivní části si návštěvníci vyzkouší část workshopu, který projekt Moje tělo je moje přináší na základní a střední školy – rovněž stejně funkční i pro dospělé. Účastníci budou potřebovat jen tužku a papír.

Eva Koťátková: Moje tělo není ostrov. Foto: Národní galerie Praha

Ridina Ahmedová je hudebnice, lektorka hlasových dílen, performerka a autorka audio dokumentárních děl. Je autorkou sólového divadelního představení Sádlo a také dokumentárního podcastu Sádlo, ve kterém řada žen a dívek mluví o tom, jak komplikovaná je jejich cesta k přijetí vlastního těla a jak masivní a toxický je společenský tlak na ženský vzhled ⁠⁠–⁠⁠ a také sdílí, co jim osobně na té cestě pomáhá. Podcast Sádlo měl premiéru na začátku roku 2021 a stal se nejposlouchanějším podcastem v historii stanice ČRo Radio Wave, kde byl vysílán ⁠⁠–⁠⁠ k dnešnímu dni má přes 300 000 stažení. Celá názorová a mediální bouře okolo této události vedla Ridinu k založení platformy Moje tělo je moje. Více informací: www.ridina.cz

30/5/2023 16/00 Veletržní palác

Ela Plíhalová a Jan Bělíček: Společné čtení příběhů návštěvnic a návštěvníků výstavy

Společné čtení vybraných příběhů, které sdíleli návštěvníci po dobu několikaměsíčního trvání výstavy, bude následováno diskuzí s Elou Plíhalovou a Janem Bělíčkem.

Vedle dvaceti jedna lidských i mimolidských příběhů, které se na výstavě objevovaly jak v textové podobě, tak i prostřednictvím audia či v rámci pravidelných performancí, sdíleli návštěvnice a návštěvníci na obrovské textilní nástěnce i své osobní příběhy. Podobně jako příběhy na výstavě i jejich zápisky, vzkazy a kresby reagují na stigmatizaci, útlak, stereotypy a nálepky, jimž jsme jako jednotlivci vystaveni.

V rámci programu budou Ela Plíhalová a Jan Bělíček pracovat s vybranými příběhy návštěvníků ⁠⁠–⁠⁠ číst je i diskutovat s publikem.

Eva Koťátková: Moje tělo není ostrov. Foto: Národní galerie Praha

Ela Plíhalová je publicistka, aktivistka a doktorandka na Katedře sociální a kulturní antropologie na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy. Společně s Ká Kortus založila podcast Rozpustilý.í, který za svůj přístup k intersekcionálnímu feminismu a queer tématům získal v roce 2021 Cenu Františky Plamínkové. Dlouhodobě zkoumá, jak mohou být postkoloniální teorie rozvíjeny a transformovány tak, aby byly aplikovatelné na tuzemské prostředí. Za tímto účelem spoluzaložila dva nezávislé prostory kolektivního učení: čtenářský klub iniciativy Dekolonizace v roce 2020 a v loňském roce Kruh intersekce. Její eseje o udržitelné rezistenci a falešných vítězstvích se objevily v Kapitálu, na Artalku nebo na Druhé směně.

Jan Bělíček je literární kritik a novinář. Je šéfredaktorem internetového deníku Alarm, který v roce 2013 spoluzakládal. Jeho články o literatuře, politice a kultuře se objevily v deníku E15, Salonu Práva, Respektu, na Českém rozhlase Vltava a v dalších médiích. Soustavně zkoumá fenomény a jevy nacházející se na hranici mezi uměním, společností a politikou. Na přelomu let 2019 a 2020 začal na platformě pro vizuální umění Institut úzkosti publikovat literární podcast V chapadlech murmur, z něhož vychází i stejnojmenná kniha, která vyšla v nakladatelství Paseka.

2/6/2023 16/00 Veletržní palác

Eva Koťátková: Moje tělo není ostrov. Foto: Národní galerie Praha

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Výtvarné umění

Kultura, Mediální spolupráce

V tomto okamžiku nejčtenější