Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (459. den): Tak intenzivní bombardování zázemí ještě nebylo –⁠ Rusové útočí víc, ale Ukrajinci jsou efektivnější

Hasiči v Kyjevu hasí požár, který způsobily zbytky sestřelené ruské střely. Foto: ČTK / AP
Hasiči v Kyjevu hasí požár, který způsobily zbytky sestřelené ruské střely. Foto: ČTK / AP
  • Ruské sklady a velitelství vybuchovaly zejména na jihu, nejvíce v okolí Mariupolu a Berďansku.
  • Tak intenzivně Rusové ještě na ukrajinská města neútočili.
  • Rusové se v Bachmutu zastavili, dál se ani nepokoušejí dostat.
  • Mapa dne –⁠ Bachmut –⁠ místa ukrajinských útoků v ruském týlu.
  • Videa dne –⁠ poslechněte si HIMARS; minometný granát ve stromě; jak to vypadá u Bachmutu.

Informace v tomto textu jsou shrnutím událostí za neděli 28. května. Situace na některých místech už může být jiná.

Ruské sklady a velitelství vybuchovaly zejména na jihu, nejvíce v okolí Mariupolu a Berďansku. Čím méně se toho aktuálně děje na pozemním bojišti, tím více událostí provází vzájemné dalekonosné útoky raketami, střelami s plochou dráhou letu a drony na ruské a ukrajinské zázemí. Na obou stranách jsou předzvěstmi ukrajinské ofenzivy. Ukrajinské údery ji chtějí podpořit, ruské zpomalit.

Uplynulé desítky hodin charakterizuje oboustranné ostřelování raketami a střelami s plochou dráhou letu. Z dostupných zpráv se zdá, že Ukrajincům se daří pronikat ruskou obranou lépe než Rusům ukrajinskou. I oni však obráncům způsobují vážné ztráty. Výsledkem je velmi pravděpodobně zatím nejintenzivnější vzájemné ostřelování v hlubokém týlu od začátku války.

Ukrajinci si připravují bojiště podobně jako v létě a na podzim 2022 u Izjumu a Chersonu. Opakovaně přicházejí zprávy, že se jim daří zasahovat koncentrace ruských jednotek. Jen v Mariupolu údajně dva na sobě nezávislé údery střelami Storm Shadow zabily 500 ruských vojáků. Tvrzení nelze ověřit. Jisté však je, že přesně o tohle se ukrajinská armáda snaží a také se jí to daří.

Existuje nepublikovatelné video, na kterém ruský voják ukazuje následky útoku na základnu jednotky, která je podle něj z ruského Orenburgu. Jsou na něm desítky

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Komentáře, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější