Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Polovina Slováků má obavu ze zfalšování voleb. Třetina věří, že EU přikázala přidávat hmyzí protein do potravin

Průzkum agentury Ipsos vypovídá nejen o vysoké náchylnosti Slováků – větší než u Čechů – věřit konspiračním teoriím. Ukazuje také, že pokud s konspiracemi přijdou politici, propadne jim ještě více lidí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Zprávě o možnosti zfalšování voleb důvěřuje většina slovenské společnosti. Graf: Denník N, D. Kerekes, Ipsos, CEDMO

Konspiracím, které dlouhodobě šíří relevantní političtí hráči, může uvěřit výrazně více lidí než takovým, které se objeví jen na sociálních sítích. Na Slovensku je přitom ve srovnání s ČR velmi vysoká i důvěra k hoaxům a dezinformacím, které si neosvojili politici a které se šíří jen přes Facebook a „alternativní“ weby.

Ukazují to závěry z průzkumu Ipsosu, který agentura zpracovala pro Středoevropskou observatoř digitálních médií (CEDMO).

Průzkum zjišťoval postoj slovenské – ale i české – veřejnosti k několika aktuálním tvrzením, která se objevila ve veřejném prostoru. Většina respondentů například považovala za zcela nebo spíše důvěryhodnou možnost, že dojde ke zfalšování voleb.

Když se výzkumníci na možnost padělání voleb ptali v České republice, obavy tam mělo méně lidí, i tam je ale číslo vysoké a blíží se k 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dezinformace

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Slovenské volby

Slovensko

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější