Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Místo omluvy reaguje urážkami.“ Babiš se dostal do střetu se stranou evropských liberálů

Expremiér a šéf ANO Andrej Babiš s bývalým prezidentem Václavem Klausem na konferenci v Budapešti. Foto: Facebook Andreje Babiše
Expremiér a šéf ANO Andrej Babiš s bývalým prezidentem Václavem Klausem na konferenci v Budapešti. Foto: Facebook Andreje Babiše

Předseda ANO Andrej Babiš se dostal do střetu se svými kolegy z celoevropské liberální strany ALDE, jejíž součástí ANO je. ALDE o víkendu přijalo rezoluci, která odsuzuje Babišovu nedávnou účast na konzervativní konferenci CPAC v Budapešti. S pochopením se nesetkal ani způsob, jakým šéf ANO na toto stanovisko reagoval.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Podle strany evropských liberálů je cílem konference CPAC, které se Babiš účastnil, podkopávat individuální práva a svobody, které strany sdružené v ALDE definují. Jakákoli účast podle nich takové akci může přidat legitimitu, a to i v případě, že Andrej Babiš proti hodnotám evropských liberálů otevřeně nevystupuje.

Pro českého expremiéra to znamená nepříjemnost. Dlouhodobě se snaží profilovat jako člověk, který má otevřené dveře v celé Evropě. Konference v Maďarsku se účastnil poprvé, vystoupil zde s ostrým projevem, v němž kritizoval současné směřování Unie.

Nadcházející volby do Evropského parlamentu, které proběhnou za rok v červnu, tam označil za možný bod obratu. „Volby do Evropského parlamentu by mohly vyslat důležitý signál a být prvním krokem ke zvrácení tohoto progresivistického šílenství, které zachvátilo Evropu,“ podotkl také Babiš.

Sám expremiér aktuálně v prohlášení pro ČTK řekl, že jako svobodný člověk se svobodně rozhodl na konferenci do Budapešti jet. Tvrdě se vymezil vůči údajným organizátorům rezoluce z řad maďarské opozice.

„V rámci ALDE iniciativa vznikla z absolutně bezvýznamné, malinké maďarské opoziční strany, která ve svém projevu lhala o mně a vytvořila nějakou rezoluci, která je absolutně nesmyslná,“ řekl dále Babiš s tím, že jde o útok na maďarského premiéra Viktora Orbána vedený prostřednictvím jeho osoby.

Nizozemská europoslankyně Sophie in ’t Veld, jejíž strana D66 je také součástí ALDE, však pro Deník N Babišovo prohlášení označila za nesmyslné.

„Rezoluci předložilo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Evropská unie

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější