Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Politická Pointa N: Smlouva s USA otestuje ANO, senátní výbor zkřížil plány Hradu

Ministryně obrany Jana Černochová a její americký protějšek Lloyd Austin po podpisu smlouvy o obraně v Pentagonu. Foto: Andrew Harnik, AP / ČTK
Ministryně obrany Jana Černochová a její americký protějšek Lloyd Austin po podpisu smlouvy o obraně v Pentagonu. Foto: Andrew Harnik, AP / ČTK

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) podepsala ve Washingtonu obrannou smlouvu s USA. Ta bude mimo jiné znamenat těžké rozhodování pro hnutí ANO. Postavit se proti ní při ratifikaci v parlamentu a zařadit se tak do proudu proruských a extremistických stran, anebo hlasovat pro a popudit proti sobě radikální odpůrce vlády? V Senátu zase nečekaně narazili dva z prezidentem nominovaných kandidátů na ústavní soudce.

Politické dění tohoto týdne komentuje Jan Moláček.

Černochová čelí problémům, smlouva je ale její úspěch

Nejdůležitější česká politická událost se tento týden odehrála ve Washingtonu. Respektive v Pentagonu, který přísně vzato sice stojí v sousední Virginii, ale patří pochopitelně k Washingtonu coby sídlo jedné z klíčových vládních institucí.

Její šéf, ministr obrany USA Lloyd Austin tam se svou českou rezortní kolegyní Janou Černochovou (ODS) podepsal obrannou smlouvu mezi oběma zeměmi.

Její hlavní význam leží v oblasti obrany, ostatně se tak smlouva i jmenuje. V době, kdy pár set kilometrů od našich hranic vede agresivní válku režim, který i nás pokládá za nepřítele, to není vůbec málo.

Česko bylo posledním postkomunistickým členem NATO, který ji ještě neměl podepsanou. Což neodpovídalo roli, kterou nutně potřebujeme hrát v rámci západních spojeneckých svazků – patřit k těm členům Evropské unie, kteří maximálně zdůrazňují potřebu transatlantické bezpečnostní spolupráce, na kterou vlády v některých evropských metropolích občas pozapomínají.

Z Paříže či Berlína mohou věci vypadat jinak, ale pro

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější