Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nejmodernější myšlenka devatenáctého století: Darwin, želvy a zahradníci

Darwin jako opice. Zdroj: Dobová karikatura
Darwin jako opice. Zdroj: Dobová karikatura

Pocházíme z opic – takové je dodnes průměrné povědomí o Darwinově přínosu světu. V tom se od jeho současníků nelišíme, a to ještě v tom lepším případě. Evoluční teorii dnes většinou rozumíme méně než vzdělaní lidé v devatenáctém století.

Darwin evoluci jako takovou neobjevil. Už v době jeho mládí většina přírodovědců připouštěla, že se živočišné druhy mohou vyvíjet a v jistých mezích měnit. Potvrzovala to koneckonců praxe všech pěstitelů a šlechtitelů, kteří vytvářeli nová plemena psů či holubů, starali se o záhonky se zeleninou a tak dále. Jednoho, a ne zrovna bezvýznamného teoretika evoluce měl Darwin přímo v rodině. Byl jím jeho dědeček Erasmus.

Viktoriánský cestovatel

Mimochodem, druhým Darwinovým dědečkem byl věhlasný průmyslník Josiah Wedgwood, král britské výroby porcelánu a hliněného zboží. Charles Robert Darwin se narodil roku 1809 do bohaté a úspěšné rodiny, nadto na prahu doby, která přála jak jeho blízkým, tak jeho rodné zemi. V Anglii se na plné obrátky rozbíhala průmyslová revoluce. Přicházel věk páry, velkovýroby, rozmachu vědy. Osudy milionů lidí se radikálně převracely, někdy k lepšímu, někdy ne tak docela. Šikovní dělali kariéru, jiní přišli na mizinu. Duch doby je důležitý: ve stabilnějších časech by Darwin možná uvažoval jinak.

Po otci se měl stát lékařem, ale nesnášel pohled na krev a ani jinak ho studium nezaujalo. Přešel na teologii do Cambridge. Čekala ho však docela jiná životní dráha. Díky doporučení svých učitelů byl přijat na loď Beagle jako neplacený přírodovědec – ač neměl vůbec žádné přírodovědné vzdělání, byl však nadšeným amatérem.

Beagle měla původně zkoumat pobřeží Jižní Ameriky, nakonec však

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější